13
ΙΑΝ

Ευρωαγορές: «Ανάμεικτα συναισθήματα» ως τη λήξη


Υποχώρησαν από τα υψηλά 28 μηνών οι ευρωαγορές , επηρεασμένες από την άνοδο των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας, οι οποίες επισκίασαν τα τραπεζικά κέρδη πού προκάλεσαν οι εκδόσεις ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δηλώσεις Τρισέ, σύμφωνα με τις οποίες επείγουσα κρίνεται η ανάγκη ποιοτικής όσο και ποσοτικής αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών. «Βεβαίως και υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος», τόνισε ο κ. Trichet., καλώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν άμεσα στη διαδικασία αναμόρφωσης του μηχανισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,6% στις 283,97 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,44% στις 6.023 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο0,09% στις 7.075 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,75% στις 3.974 μονάδες.

«Η αγορά παίρνει μια ανάσα», αναφέρει αναλυτής της Semper Constantia Privatbank και προσθέτει πως η απόδοση των προηγούμενων ημερών ήταν πολύ καλή.

Στα ταμπλό, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε, με την Santander και την BBVA να τερματίζουν με άνοδο +5,1% και +6,2% αντίστοιχα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού της στερλίνας στο 0,5%. Η BoE διατηρεί τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού ήταν το ίδιο με αυτό που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Παράλληλα, αμετάβλητο στο 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, όπως ήταν αναμενόμενο.

Σε δημοπρασίες ομολόγων προχώρησαν σήμερα Ισπανία και Ιταλία, μετά την χθεσινή επιτυχημένη έκδοση από την Πορτογαλία , σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να δανειστούν και να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες, παρά τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού.

Στο 4,542% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία 5ετών ομολόγων από το ισπανικό δημόσιο , αυξημένο αλλά χαμηλότερα των εκτιμήσεων των επενδυτών, έναντι 3,576% που ήταν το επιτόκιο στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Το δημόσιο άντλησε από την έκδοση το ποσό των 3 δις. ευρώ, όπως στόχευε, με την προσφορά να καλύπτεται κατά 2,1 φορές, ενώ το Νοέμβριο είχε καλυφθεί 1,6 φορές.

Συνολικά 6 δις. ευρώ, άντλησε η ιταλική κυβέρνηση από τη δημοπρασία ομολόγων 5ετούς και 15ετούς διάρκειας.

Ειδικότερα, από την έκδοση των 5ετών ομολόγων αντλήθηκε το ποσό των 3 δις. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,67% από 3,24% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

Από τη δημοπρασία των ομολόγων 15ετούς διάρκειας, η Ιταλία άντλησε επίσης το ποσό των 3 δις. ευρώ, με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 5,06%.
Produced by