13
ΙΑΝ

Λαγκάρντ: «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν φέρει μία ετικέτα με τιμή»


Θετικά διακείμενη είναι η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στο ενδεχόμενο αύξησης του ταμείου στήριξης, «εάν κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αποδειχθεί η αποφασιστικότητά μας να υπερασπισθούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης».

«Μελετούμε την ικανότητα του ταμείου, το οποίο θα ενισχυθεί με επιπλέον μέσα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», τόνισε η γαλλίδα υπουργός, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το σημείο λέει «ακριβώς το ίδιο πράγμα» με τον γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το ύψος της αύξησης των κεφαλαίων δεν έχει αποφασιστεί, καθώς «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν φέρει μία ετικέτα με τιμή».

Παράλληλα, υπέρ του διπλασιασμού του αποθεματικού του Ταμείου Στήριξης για την ευρωζώνη , στο 1,5 τρισ. ευρώ, τάχθηκε ο βέλγος υπουργός οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς και τόνισε πως έχουν δρομολογηθεί διαβουλεύσεις επί αυτού του θέματος στην Ευρώπη.«Πιστεύω πως ο διπλασιασμός των αποθεματικών του Ταμείου θα ήταν ένας πέρα για πέρα λογικός στόχος», υποστήριξε σε συνέντευξη του και προσέθεσε πως «ο διπλασιασμός του Ταμείου Στήριξης, της ήδη υπάρχουσας διευκόλυνσης και του μόνιμου μηχανισμού που έχει συσταθεί για το μέλλον (και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μέσα του 2013) θα ήταν το πιο λογικό».

Εάν προκριθεί η ιδέα του διπλασιασμού, «αυτό θα συνεπαγόταν πως θα διπλασιάζονταν οι εγγυήσεις για την ευρωζώνη, που σήμερα φθάνουν τα 440 δισ.», εξήγησε ο Ρεντέρ.

Δεδομένου δε, πως το συνολικό ποσό που έχει τεθεί στη διάθεση των κρατών μελών ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ, «εάν παίρναμε την απόφαση αυτή για διπλασιασμό θα φθάναμε το 1,5 τρισ. ευρώ», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη αναφέρονται σε αυτό το ποσό, ο Ρεντέρ απάντησε «βεβαίως». «Η Κομισιόν , η ΕΚΤ έχουν αρχίσει να θίγουν εξίσου αυτού του είδους τις δυνατότητες», πρόσθεσε.

Produced by