14
ΙΑΝ

"Μειώστε το επιτόκιο της Ιρλανδίας κατά 50%"


Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει το επιτόκιο της βοήθειας προς την Ιρλανδία κατά 50%, καθώς σκοπός αυτού του πακέτου στήριξης, είναι ο περιορισμός της δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη , εκτιμούν οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του David Mackie, της JP Morgan.

Η Ιρλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα επιτόκιο της τάξης του 5,8% για το ποσό των 85 δις. ευρώ που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ το Νοέμβριο. Το κόστος απειλεί να αυξήσει το χρέος μιας χώρας για την οικονομία της οποίας το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μικρότερη του 1% το 2011 και κάτω του 2% το 2012.

«Η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει το επιτόκιο περίπου στο μισό, ή κατά 250 μονάδες βάσης», δήλωσε ο David Mackie, επικεφαλής οικονομικής έρευνας της JP Morgan για τη Δυτική Ευρώπη.

«Εάν επιθυμείτε την έξοδο από την κρίση χωρίς να προχωρήσει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τα τωτινά επιτόκιο δεν ενδείκνυνται», τόνισε.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, τη στιγμή που Ισπανία και Πορτογαλία προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος δανεισμού και να αποφύγουν τη διάσωση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο χαμηλότερων επιτοκίων σε αντάλλαγμα νέων εγγυήσεων για να περιορίσουν το χρέος, ωες μέρος των σχεδίων για διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοδότησης, όπως δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος.
Produced by