14
ΙΑΝ

Αντιστροφή κλίματος για το ευρώ


Ανακάμπτει το ευρώ από τις πρωινές απώλειες, μετά την άνοδο που κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το επίπεδο του $1,34 και να ενισχλυεται σε υψηλό εβδομάδας.

Το κοινό νόμισμα οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να συζητηθεί η διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοδότησης.

"Θεωρούμε πως Ε.Ε θα προχωρήσει σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρπισης που μαστίζει την περιφέρεια της ευρωζώνης», σχολιάζει ο Kurt Magnus, της Nomura Holdings, ενώ δηλώνει bullish για το ευρώ.  Το ευρώ ενισχυόταν στο $1,3380 στο Λονδίνο, από $1,3364 στη Νέα Υόρκη χθες.

Νωρίτερα το ευρώ κατέγραφε πτώση για πρώτη φορά τις τελευταίες πέντε ημέρες έναντι του δολαρίου, μετά τις  δηλώσεις του υπ’ άριθμόν 3 αξιωματούχου του ΔΝΤ ότι η Ευρώπη απέτυχε να καθησυχάσει το επενδυτικό κοινό και να περιορίσει τον σκεπτικισμό, ασκούν περαιτέρω πιέσεις στο νόμισμα.

Την ίδια ώρα οικονομολόγοι καλούν την Ε.Ε να μειώσει στο μισό το επιτόκιο που καταβάλει η Ιρλανδία για το πακέτο διάσωσης, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια.

«Η αγορά δίνει προς το παρόν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας σε Πορτογαλία και Ισπανία, ωστόσο πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και την πρόοδο στην μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», σχολιάζει αναλυτής της Standard Chartered στο Bloomberg.


Produced by