14
ΙΑΝ

"Αναμικτα συναισθήματα" στις ευρωαγορές


Με μικτά πρόσημα  αποχαιρέτησαν αυτήν την εβδομάδα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του κλάδου της εξόρυξης από την νέα αύξηση του ορίου των αποθεματικών στις κινεζικές τράπεζες.


Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε 0,36% στις 5.999μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,01% στις 7.075 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,21% στις 3.983 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,4% στις 282,93 μονάδες στο Λονδίνο.

Παράλληλα, τα σχόλια αξιωματούχου του ΔΝΤ ο οποίος ανέφερε ότι η Ευρώπη απέτυχε να καθησυχάσει το επενδυτικό κοινό και ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για να ξεπεράσει την κρίση, προκάλεσαν αρνητικό κλίμα.

Ράλι κατέγραψε η μετοχή της ARM Holdings, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της Intel. Στον κλάδο της εξόρυξης η Kazakhmys υποχώρησε 1,3% και η Xstrata 1,5%.


Ευρωζώνη: Σε υψηλά 2ετίας ο πληθωρισμός

Στο 2,2% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην περιοχή της ευρωζώνης το Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Γερμανία: Στο 1,9% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών επιτάχυνε ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Δεκέμβριο, κυρίως λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

Ο δείκτης πληθωρισμού ενισχύθηκε στο 1,9% από 1,6% το Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2008. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 1,2%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από το Δεκέμβριο του 2002.


Γαλλία: Στο 7,7% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας διαμορφώθηκε στα 148,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, ήτοι κατά ένα δισεκατομμύριο λιγότερο του αναμενομένου, γεγονός που «επιβεβαιώνει» ότι το δημόσιο έλλειμμα δεν θα υπερβεί ως ποσοστό του ΑΕΠ το επίπεδο του 7,7%, δήλωσε σήμερα ο Φρανσουά Μπαρουάν, υπουργός αρμόδιος για ζητήματα προϋπολογισμού.

Βρετανία: Αύξηση στις τιμές παραγωγύ το Δεκέμβριο

Αύξηση 0,5% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Βρετανία το Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν 4,2%, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,9% σε ετήσια.

Ο δομικός δείκτης παραγωγής PPI , εξαιρουμένων τροφίμων, καπνού και πετρελαϊκών προϊόντων, ενισχύθηκε 0,2% το Δεκέμβριο και 2,9% σε ετήσια βάση.Produced by