17
ΙΑΝ

Η Μέρκελ… ξαναχτυπά, κόντρα στις προσδοκίες για άμεση λύση


H Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ απειλεί να ακυρώσει τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, τις προηγούμενες ημέρες, για γρήγορη και συνολική λύση στην κρίση χρέους.

Στη διήμερη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, στρέφεται η προσοχή των αγορών, με τον πήχη των προσδοκιών να έχει τεθεί ψηλά, μετά τις δηλώσεις Μπαρόζο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας και την επίτευξη μόνιμης λύσης απέναντι στο πρόβλημα χρέους σε χώρες της Ευρωζώνης.

Το "κλειδί" των εξελίξεων φαίνεται, ωστόσο, ότι κρατά για μια ακόμα φορά η Άγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής της.

Εν όψει, μάλιστα, των τοπικών εκλογών στις 20 Φεβρουαρίου, το Βερολίνο δεν φαίνεται στη παρούσα φάση πρόθυμο να ανάψει πράσινο φως στην αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου και όπως τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος μετά από συνάντηση με στελέχη του κόμματος της, αυτό που προέχει είναι η σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών εντός της Ευρωζώνης.

"Εάν η συζήτηση είναι για ένα νέο πακέτο μέτρων -είπε η Μέρκελ- είναι σημαντικό πάνω απ' όλα να αναπτύξουμε μια πλήρη στρατηγική, η οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει στενότερη οικονομική συνεργασία. Δεν είναι δυνατόν απλώς να εγείρονται κάθε ημέρα διαφορετικά θέματα".
Η θέση αυτή της Μέρκελ έρχεται σε αντίθεση και με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δήλωνε έτοιμος για μία αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης.

Η επίθεση Μπαρόζο κατά της Γερμανίας

Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός φιάσκου στη σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου, που είναι πολύ πιθανόν να δώσει το έναυσμα για νέο γύρο κερδοσκοπικών πιέσεων στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία , στην Ισπανία ή ακόμα και στην Ιταλία, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε λίαν επιθετικός απέναντι στη Γερμανία.

Μιλώντας στο "Spiegel", ο Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε: "Έχω καθήκον να υπερασπιστώ το καλό της Ευρώπης. Περιμένω από τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες να δεχθούν το ρόλο της Κομισιόν. Εάν και η Επιτροπή δεν έχει τη παραμικρή αμφιβολία για την απόφαση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ να υπερασπιστούν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη , η Κομισιόν έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να ενημερώσει τους Ευρωπαίους πολίτες γι' αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό".

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για υπαγωγή της Πορτογαλίας ή άλλων χωρών στο Ταμείο Σταθερότητας, κάτι που ενδεχομένως να προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων, λέγοντας πως "δεν πιέζεται καμία χώρα να προσφύγει στο Ταμείο αυτό, γιατί στη συνέχεια θα υπάρξουν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά την εθνική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της".

Παρότι την περασμένη εβδομάδα ήταν διάχυτη η αισιοδοξία, ότι αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα η ευρωζώνη θα προχωρούσε με γρήγορο βηματισμό στην αναζήτηση συνολικών λύσεων, τις τελευταίες ημέρες οι Γερμανοί αξιωματούχοι έριξαν «πάγο» στην πρόοδο των διαβουλεύσεων, παρότι η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει στερεότυπα σε κάθε ευκαιρία, ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί για να υπερασπισθεί το ευρώ.
Αναλυτές εκτιμούν, ότι η σχετική επιτυχία των εκδόσεων ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στα μέσα της περασμένης εβδομάδας μείωσε την πίεση στο Βερολίνο να δράσει άμεσα.

Σόιμπλε: Ο Μπαρόζο περιπλέκει την κατάσταση

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο "περιπλέκει την κατάσταση" με τις εκκλήσεις του για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ευρωζώνη.

"Οι μεμονωμένες προτάσεις αυτές δεν διευκολύνουν την κατάσταση, αλλά την περιπλέκουν", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα το θέμα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει "απολύτως κανείς λόγος βραχυπρόθεσμα να συζητήσει" την αύξηση της βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος σε μία συζήτηση "μεσοπρόθεσμα" για την μεταβολή των διαθεσίμων του Ταμείου.

"Δεν πρόκειται για διεύρυνση ή αύξηση, αλλά για τη διασφάλιση ότι το ποσό που αποφασίσθηκε τον Μάιο είναι πραγματικά διαθέσιμο", πρόσθεσε.
Produced by