17
ΙΑΝ

ΕΚΤ: Φουντώνει η μάχη της διαδοχής


Φουντώνει η μάχη της διαδοχής του Jean Claude Trichet στην προεδρία της ΕΚΤ , καθώς οι πολιτικοί ηγέτες της Ε.Ε. προετοιμάζουν τους «εκλεκτούς» υποψηφίους τους για την διαδοχή, καθώς η θητεία του Trichet λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2011.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild στις 15 Ιανουαρίου, η Καγκελάριος Μέρκελ προετοιμάζει ήδη το έδαφος για την στήριξη του επικεφαλής της Bundesbank, Axel Weber.

Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε στις 12 Ιανουαρίου πως θα ήταν τιμή για αυτόν αν επιλεγόταν ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλία, Mario Draghi.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μια επιτυχημένη υποψηφιότητα Weber, θα βοηθήσει την Καγκελάριο Μέρκελ σε δύο μέτωπα, καθώς βαδίζει σε ένα λεπτό σκοινί, ανάμεσα στη στήριξη των προσπαθειών της Ε.Ε. γεγονός το οποίο δυσανασχετεί τους γερμανούς φορολογούμενους, ενόψει και των εκλογών σε επτά κρατίδια αυτή τη χρονιά.

«Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία να σκεφτεί κανείς ότι οι Γερμανοί πολίτες θα σκεφτούν πως η Μέρκελ θα συμφωνήσει σε περαιτέρω βοήθεια», σχολιάζει οικονομολόγος της ING Groep.

«Αν όμως μπορεί να δείξει ότι πράττει για το καλό της Ευρώπης, και εκλεγεί στην προεδρία της ΕΚΤ ο Weber, τουλάχιστον θα μπορεί να πει πως δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία για τον πληθωρισμό, αφού υπάρχει ο Axel», πρόσθεσε.

Produced by