17
ΙΑΝ

«Η Ευρώπη σπεύδει.. για να μείνει ακίνητη»


Η αλληλουχία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι καταθλιπτικά παρόμοια, σύμφωνα με τον Mohamed El Erian, επικεφαλής της Pimco, ο οποίος υποστηρίζει πως η πλοκή παραμένει η ίδια, με μικρές διαφορές στο cast, ανάλογα με το ποια χώρα είναι στο προσκήνιο.

Κρίνοντας όμως από τη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, « οι αξιωματούχοι βιάζονται να επαναλάβουν το ίδιο σενάριο».
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times, το «ιππικό» φοβούμενο πως η Πορτογαλία , μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού, κινδυνεύει να χάσει και αυτή την πρόσβαση της στις αγορές, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Οι πορτογάλοι αξιωματούχοι έσπευσαν να καθησυχάσουν τις αγορές, η ΕΕ συζητά για διεύρυνση του ταμείου διάσωσης, η ΕΚΤ αγόρασε πορτογαλικά ομόλογα και η Κίνα με την Ιαπωνία εξέφρασαν την προθυμία να στηρίξουν την Ευρώπη.

«Πρόκειται για το ίδιο σχέδιο με αυτό της Ελλάδας και της Ιρλανδίας και η πιθανότητα επιτυχίας είναι η ίδια, πολύ χαμηλή», υποστηρίζει.
Όπως εκτιμά ο El Erian, δεν είναι δυνατόν να λυθεί ένα πρόβλημα χρέους, προσθέτοντας νέο χρέος . «Ωστόσο, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εμμονή με αυτή την προσέγγιση. Πως αλλιώς εξηγούνται οι δυο προτάσεις που συζητούνται σήμερα, για διεύρυνση του Ταμείου και την ικανότητα του να αγοράζει χρέος».

Μάλιστα, όπως τονίζει, «αντί οι ευρωπαίοι να φαντασιώνονται τη λύση του προβλήματος με την αύξηση της ρευστότητας, θα έπρεπε να συζητούν το κόστος "της ενεργής τους αδράνειας"».

«Συνεχίζοντας με την ίδια προσέγγιση, μετατρέπονται οι δημοπρασίες ομολόγων σε δράμα. Επιταχύνεται η έξοδος του ιδιωτικού τομέα από τις αγορές της περιφέρειας, μειώνοντας σημαντικά τη μελλοντική ζήτηση. Ωθεί τους πιστωτές να αναζητήσουν το επόμενο θύμα, πυροδοτώντας τη μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες με καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα. Σταδιακά αποδυναμώνει την ακεραιότητα της ΕΚΤ και πιθανόν να ενισχύσει την πρόσφατη υποαπόδοση των γερμανικών ομολόγων».

«Οι περισσότεροι πλέον αναγνωρίζουν πως έχει έρθει ο καιρός για μια νέα προσέγγιση, ένα «σχέδιο Β», το οποίο θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους ευρωπαϊκών χωρών με τρόπο που θα επιτρέπει μια μελλοντική έξοδο στις αγορές με επιτρεπτά επιτόκια . Θα συνοδεύεται από μέτρα τόνωσης των προοπτικών ανάπτυξης στις χρεωμένες χώρες και δίχτυ ασφαλείας για πιο σταθερές οικονομίες, αλλά κι από την υιοθέτηση αύξησης κεφαλαίων από τράπεζες και άλλους οργανισμούς- κατόχους αναδιαρθρωμένου χρέους».

Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο El Erian είναι δύσκολο να σχεδιαστεί κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία.
Produced by