17
ΙΑΝ

Eurogroup: Στις επόμενες Συνόδους «τα σπουδαία»


Οι αγορές προεξοφλούν πως η Ευρώπη γυρίζει σελίδα, ωστόσο οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου ή στην Εαρινή Σύνοδο στις 25 Μαρτίου. Απ΄οτι φαίνεται στο Eurogroup και στο αυριανό Ecofin οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πάρουν κάποια ουσιαστική απόφαση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί σήμερα από το συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, σχετικά με την διεύρυνση του ταμείου διάσωσης, ενώ η Γαλλία υποστηρίζει πως θα φτάσουμε στο Μάρτιο για να υπάρξει απόφαση.

«Οι υπουργοί απόψε συζητούν για το πώς θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του EFSF, αλλά δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις σήμερα», τόνισε στο πρακτορείο πηγή προσκείμενη σε αξιωματούχο της ζώνης του ευρώ.


Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών, Jan Kees de Jager προσερχόμενος στη σύνοδο, τόνισε πως «έχουμε ένα ταμείο διάσωσης και θα εξετάσουμε το αν χρειάζεται επέκταση».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, αναμένεται η διεύρυνση του Ταμείου κατά 260 δις ευρώ.

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schaeuble επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους πως δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα σήμερα. «Οι εξελίξεις στις αγορές την περασμένη εβδομάδα απομάκρυναν τον επείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης», τόνισε.

EFSF: Ορίστηκαν οι τράπεζες για την έκδοση ομολόγου


Στο μεταξύ, στον ορισμό τριών αναδόχων τραπεζών για την πρώτη έκδοση ομολόγων προχώρησε το Ταμείο Σταθερότητας.

Πρόκειται για τις Citi, HSBC και Societe Generale οι οποίες θα διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου ύψους 3 με 5 δις ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου για την χρηματοδότηση της Ιρλανδίας.
Produced by