17
ΙΑΝ

H ώρα των αμερικανικών τραπεζών


Της Βασιλικής Ζησιμοπούλου


Η Wall Street έχει την τιμητική της αυτή την εβδομάδα, καθώς αμερικανικοί κολοσσοί θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το τέταρτο τρίμηνο του 2010. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Citigroup , Bank of America, Goldman Sachs και Morgan Stanley θα παρουσιάσουν κέρδη – έκπληξη, γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Σημειώνεται πως η αμερικανική αγορά έχει αναρριχηθεί σε υψηλά 2,5 ετών, με τους αναλυτές να θεωρούν πως η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας πιθανότατα θα αποτελέσει το μοχλό για περαιτέρω άνοδο στη Wall Street.Eδικότερα για τον παγκόσμιο δείκτη - βαρόμετρο S&P 500 οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν κρίσιμο το επίπεδο των 1.300 μονάδων, το οποίο εάν διασπαστεί ανοδικά εκτιμάται πως διατηρήσει σε ανοδική τροχιά το δείκτη.Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους οι τραπεζικοί κολοσσοί Citigroup Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, οι μεγάλες εταιρείας τεχνολογικού κλάδου Apple, IBM and Google και η γιγαντιαία βιομηχανία General Electric.Θετικό το πρώτο δείγμαΤην αυλαία των αποτελεσμάτων άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα η Alcoa, η Ιntel και η JP Morgan με τα κέρδη τους να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.


Συγκεκριμένα, η Alcoa, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την άνοδο των κερδών της για ένατο διαδοχικό τρίμηνο το τέταρτο τρίμηνο του 2010, Τα καθαρά κέρδη της Alcoa έφθασαν στα 258 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με ζημιές 277 εκατ. δολαρίων του τετάρτου τριμήνου του 2009.

Αλλά και η Intel, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών στον κόσμο ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 48% στα 3,39 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με τα 2,28 δισ. δολάρια του τετάρτου τριμήνου του 2009, ενώ τα έσοδά της εκτινάχθηκαν στα 11,46 δισ. δολάρια από 10,57 δισ. δολάρια. Σχετικά με την JP Morgan, η δεύτερη σε μέγεθος αμερικανική τράπεζα, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της σημείωσαν άλμα 47% στα 4,80 δισ. δολάρια ή στα 1,12 δολάρια ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με τα 3,30 δισ. δολάρια ή τα 74 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ τα έσοδα της σημείωσαν άνοδο 13% στα 26,10 δισ. δολάρια από 23,20 δισ. δολάρια αντιστοίχως.Στις 1.500 ο S&P το 2011Στις 1.500 μονάδες προβλέπει η Goldman Sachs Group, πως θα φτάσει ο Standard & Poors 500 μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, ενώ προβλέπει πως και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα έχουν μια "αξιοπρεπή" χρονιά.
 
"Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας για το πόσο μπορεί η οικονομία να αναπτυχθεί πριν η εν λόγω ανάπτυξη δημιουργήσει αύξηση πληθωρισμού και επιτοκίων. Αν είμαστε σωστοί, η πιθανή επίπτωση αποτελεί ένα αξιοπρεπές περιβάλλον στην αγορά ομολόγων Δημοσίου και ένα πολύ καλό περιβάλλον για την αγορά μετοχών", δήλωσε ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman.

Tα αμερικανικά επιτόκια διάρκειας 3μηνών θα φτάσουν κατά μέσο όρο το 0,2% το 2011 και το 0,3% το 2012. Οι αποδόσεις για τα 10ετή θα αυξηθούν στο 3,75 % από 3.33% στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Goldman. H μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αναπτυχθεί 3,4 % φέτος, όπως αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας επιτάχυνση 2,6 % κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί 1,7 %, προβλέπει η Goldman.

Produced by