18
ΙΑΝ

Πιο αυστηρά stress tests


Σχέδια για νέο γύρο τεστ αντοχής των τραπεζών ανέπτυξε η ΕΕ. «Στοχεύουμε σε πιο αυστηρά stress tests σχετικά ε τη ρευστότητα και την έκθεση σε κυβερνητικό χρέος», ανέφερε ο επίτροπος Michel Barnier.

‘Όπως τόνισε, η ΕΕ δεσμεύεται για πλήρη διαφάνεια στα τέστ που θα εφαρμοστούν ενιαία σε όλες της χώρες μέλη της.

Ο επίτροπος απεύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες, να φερθούν υπεύθυνα σχετικά με τα bonus που καταβάλουν. . «Δεδομένης της κατάστασης στην Ευρώπη, θα πρέπει να είναι μικρότερα», υποστήριξε.

Τα stress tests θα διεξαχθούν από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο και θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο.

Όπως μεταδίδαμε και νωρίτερα, την πραγματοποίηση ενός νέου γύρου stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin, σύμφωνα με  το πρακτορείο Reuters.

Οι δοκιμασίες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το τρίτο τρίμηνο του έτους, θα διεξαχθούν βάσει αυστηρότερης μεθοδολογίας, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει μόνον τους λογαριασμούς συναλλαγών των τραπεζών αλλά και λογαριασμούς τραπεζικών εργασιών καθώς και επιπρόσθετες δοκιμασίες επάρκειας κεφαλαίων (core tier 1), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

"Το μήνυμα είναι ότι αυτά τα τέστ θα είναι πολύ αυστηρότερα και άρα περισσότερα αξιόπιστα", σύμφωνα με την ίδια κοινοτική πηγή. Τα ακριβή κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι παραπάνω δοκιμασίες αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά έως το Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό των δοκιμασιών αυτών, αναμένει περισσότερες τράπεζες να αποτύχουν, εξαιτίας του κριτηρίου περί ρευστότητας, έναντι των περυσινών τέστ στα οποία απέτυχαν μόνον πέντε πιστωτικά ιδρύματα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να διενεργήγσει παράλληλα τέστ σε τράπεζες της Βρετανίας, της Σουηδίας και του Λουξεμβούργου.

Άλλωστε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Όλι Ρέν,δήλωσε τη Δευτέρα ότι τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν νέα αυστηρότερα stress tests στις ευρωπαικές τράπεζες,καθώς τα κράτη ξεκινούν μια νέα προσπάθεια να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ.

"Ενας νέος γύρος από τραπεζικά stress tests ακόμα πιο αυστηρά από αυτά της περασμένης χρονιάς πρόκειται να πραγματοποιηθούν τους ερχόμενους μήνες",δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στους δημοσιογράφους μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας.

Οι παρατηρήσεις πάντως του Όλι Ρέν προσθέτουν πίεση στα κράτη μέλη,καθώς πολλοί φοβούνται πως μια αυστηρότερη δοκιμασία των τραπεζικών ιδρυμάτων για κρίση ρευστότητας,ίσως αυξήσει τα προβλήματα που ήδη περνά ο τραπεζικός τομέας.
Produced by