18
ΙΑΝ

Σε υψηλά 28 μηνών οι ευρωαγορές(upd)


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών ενισχύονται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup , με τις τράπεζες και τις μετοχές του κλάδου εξόρυξης να πρωταγωνιστούν στα ταμπλό.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει 1,13% στις 6.053 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,74% στις 4.004 μονάδες και στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημειώνει άνοδο 0,82% στις 7.135 μονάδες.

Στο πλαίσιο των συνολικών αποφάσεων του Eurogroup για τη λειτουργία του μόνισμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση κρίσεων συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ .

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, εφόσον αποφασισθεί στο πλαίσιο αυτού του πακέτου να γίνουν πιο ευμενείς οι όροι δανεισμού, θα υπάρξει σχετική απόφαση για την Ιρλανδία , η οποία θα αφορά και την Ελλάδα.  Πάντως σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η λύση - πακέτο θα αποφασιστεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 4 Φεβρουαρίου.

Άλμα 4,4% σημειώνει η μετοχή της Burberry μετά τις ισχυρές πωλήσεις που ανακοίνωσε για το γ΄τρίμηνο, ενώ η SABMiller ενισχύεται σχεδόν 3%. Στο +2,5% η Infineon Tachnologies.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, στο 3,7% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο στη Βρετανία σε σχέση με πέρυσι, ενώ το Νοέμβριο είχαν διαμορφωθεί στο 3,3%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 1% το Δεκέμβριο, η οποία είναι η μεγαλύτερη άνοδο που έχει σημειωθεί ποτέ για αυτόν το μήνα.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 3,4% το Δεκέμβριο. Ο δείκτης παραμένει αρκετά υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσεις η Τράπεζα της Αγγλίας, στο 2%.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στην Γερμανία αναρριχήθηκε στις 15,4 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 4,3 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να ενισχυθεί στις 8 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ZEW ενισχύθηκε στις 82 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 82,6 μονάδες.


Produced by