18
ΙΑΝ

Σε υψηλά διετίας τερμάτισαν οι ευρωαγορές


Σε υψηλά διετίας αναρριχήθηκαν σήμερα οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της απόφασης των ευρωπαίων αξιωματούχων να ενισχύσουν το «δίχτυ ασφαλείας» των υπερχρεωμένων χωρών.


Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 1,18% στις 6.056 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,94% στις 4.012 μονάδες και στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε άνοδο 0,92% στις 7.143 μονάδες.


«Είμαι πεπεισμένος πως θα είναι ένας καλός χρόνος για τις μετοχές», δήλωσε ο Matthias Jasper, επικεφαλής του τμήματος μετοχών της WGZ Bank AG και προσέθεσε πως δεν αναμένεται προς το παρόν κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Στα ταμπλό, η Daimler ενισχύθηκε 3% μετά την αναβάθμιση της από την Morgan Stanley. Η ARM Holdings κινήθηκε και αυτή ανοδικά μετά τη σύσταση για αγορά από την Goldman Sachs. Κέρδη 5,4% κατέγραψε και η Burberry μετά τις ισχυρές πωλήσεις που ανακοίνωσε για το γ΄τρίμηνο.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, στο 3,7% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο στη Βρετανία σε σχέση με πέρυσι, ενώ το Νοέμβριο είχαν διαμορφωθεί στο 3,3%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 1% το Δεκέμβριο, η οποία είναι η μεγαλύτερη άνοδο που έχει σημειωθεί ποτέ για αυτόν το μήνα.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 3,4% το Δεκέμβριο. Ο δείκτης παραμένει αρκετά υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσεις η Τράπεζα της Αγγλίας, στο 2%.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στην Γερμανία αναρριχήθηκε στις 15,4 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 4,3 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να ενισχυθεί στις 8 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ZEW ενισχύθηκε στις 82 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 82,6 μονάδες.
Produced by