18
ΙΑΝ

ΟΗΕ: "Καμπανάκι" για την παγκόσμια οικονομία


Τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια ανάκαμψη κρούει ο ΟΗΕ. Ειδικότερα, στην έκθεση του με τίτλο «Κατάσταση και Προοπτική της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2011» αναφέρεται πως το 2011 η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με διπλή κρίση και συνδυαστικά με επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία θα μπορούσε να αναστατώσει την παγκόσμια ανάκαμψη.

Για την ευρωζώνη οι εκτιμήσεις είναι «ζοφερές» παρά την ελαφρά ανάκαμψη κατά 1,7% το 2010 και στο 2011 αναμένεται επιβράδυνση του ΑΕΠ της στο 1,5%, προτού σημειωθεί άνοδος στο 1,9% το 2012.

Αναφορά γίνεται και στις ανισότητες, καθώς η Γερμανία εμφανίζει μία ανάπτυξη 3,4% της οικονομίας της, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία , η Πορτογαλία και η Ισπανία, ακροβατούν στο χείλος του γκρεμού.Οι τελευταίες, που έχουν βυθισθεί στην κρίση των ελλειμμάτων, «θα αποτελματωθούν σε βαθιά ύφεση, ή στην καλύτερη περίπτωση θα παρουσιάσουν μία ελάχιστη ανάπτυξη», προβλέπεται στην έκθεση.

Όλες οι χώρες, αλλά σε διαφορετικό βαθμό, απειλούνται από την επίμονη διατήρηση της ανεργίας, η οποία ενδέχεται να επιβαρύνει την οικιακή κατανάλωση, και από την νομισματική αστάθεια που οφείλεται σε μία έλλειψη πολιτικού συντονισμού.

Το χειρότερο σενάριο είναι μία διμέτωπη ύφεση στην Ευρώπη το 2011 και μία τελμάτωση στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία ύφεση.

«Κάτι τέτοιο θα μείωνε επίσης σε αισθητό βαθμό τις προοπτικές ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών κατά τουλάχιστον 1%», προστίθεται στην έκθεση.

Μολαταύτα, αυτές θα παραμείνουν οι κύριοι άξονες της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία εκτιμάται από τον ΟΗΕ στο 3,1% για το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται μία ανάκαμψη στο 3,5% για το 2012.


Produced by