19
ΙΑΝ

Παίρνουν πίσω την "απειλή" για αύξηση επιτοκίων


Την «απειλή» για αύξηση των επιτοκίων φαίνεται πως παίρνουν πίσω οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ , υπογραμμίζοντας πως οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στην αλλαγή της στάσης της όσον αφορά τον πληθωρισμό.

«Το δ.σ της ΕΚΤ θεωρεί πως τα τωρινά επίπεδα των επιτοκίων είναι κατάλληλα», δήλωσε το μέλος του δ.σ. Ewald Nowotny , κατά τη διάρκεια εκδήλωσης χθες στη Βουδαπέστη.

Εν τω μεταξύ, τα σχόλια Nowotny για υπερβολική αντίδραση των αγορών, έρχονται να προστεθούν σε όσα δήλωσε στις 17 Ιανουαρίου ο Αθανάσιος Ορφανίδης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Bundesbank, Axel Weber, δήλωσε πως αναμένει ο πληθωρισμός να παραμείνει κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα, καθιστώντας πιο ήπια τη ρητορική του σχετικά με τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών.

Ο αναλυτής της Nomura , Laurent Bilke, εκτιμά πως η ΕΚΤ προσπαθεί να επιβεβαιώσεις τις προσδοκίες των αγορών. «Η αγορά δεν κατανόησε απόλυτα σωστά την ΕΚΤ, αλλά την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θα είναι ικανοποιημένοι παραδεχόμενοι πως δεν υπάρχει αλλαγή στην στάση τους», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Trichet προειδοποίησε πως η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει πληθωριστικούς κινδύνους.


Produced by