19
ΙΑΝ

Δανία: Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προωθεί ο πρωθυπουργός Λαρς Ρασμούσεν


Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη Δανία προωθεί ο Πρωθυπουργός της Δανίας κ. Λαρς Ρασμούσεν, με στόχο τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο κ. Ρασμούσεν είναι προετοιμασμένος ακόμη και να προκαλέσει εκλογές για το θέμα αυτό, καθώς ορισμένοι βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνησή του έχουν στείλει μηνύματα ότι δεν θα εγκρίνουν τις προτάσεις του.

Ο Δανός Πρωθυπουργός λέει ότι οι πολίτες της χώρας του πρέπει να εργάζονται περισσότερο για να στηρίξουν το κράτος πρόνοιας που απολαμβάνουν, ώστε να εξοικονομηθούν 16 δις. κορώνες σε ετήσια βάση που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Δανία είναι η μόνη αναπτυγμένη χώρα της ΕΕ, όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης μειώθηκε μετά το 2001.

Το χρέος της χώρας αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο έτος στο 49,2% του ΑΕΠ από μόλις 27,3% του ΑΕΠ πριν από την κρίση.
 
"Υπάρχει η περίοδος πριν από την κρίση και η περίοδος μετά την κρίση και μερικοί δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία", δήλωσε χθες ο κ. Ρασμούσεν σε δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη, προσθέτοντας ότι "αν δεν υπάρχει η διεθνής εμπιστοσύνη ότι έχουμε σε τάξη τον οίκο μας, θα αυξηθούν τα επιτόκια , όπως στην Ελλάδα και την Ιρλανδία".

Produced by