19
ΙΑΝ

Ρομπέυ: Μέχρι τον Μάρτιο η τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας


Η τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας για την δημιουργία ενός Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης, αφορά την προσθήκη μίας παραγράφου στην Συνθήκη, η οποία αναφέρει ότι  “τα κράτη μέλη που έχουν, ως κοινό νόμισμα το ευρώ, μπορούν να ιδρύσουν μόνιμο μηχανισμό στήριξης, όταν απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, ο κ. Ροπμπέυ τόνισε πως για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια, προαπαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Ευελπιστούμε ότι η εν λόγω προσθήκη θα έχει γίνει αποδεκτή, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, για να μπορέσει μετά να τεθεί προς έγκριση από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, έτσι ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ από το 2013», διευκρίνισε ο κ. Ρομπέι.

Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας, διότι προκαλεί ανησυχία η ρευστότητα της ευρωζώνης, δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην συμμετοχή ιδιωτών, στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι, αυτή η συμμετοχή θα εξετάζεται και θα επιτρέπεται κατά περίπτωση και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει μόνιμη πρακτική.
Produced by