20
ΙΑΝ

Πολιτική κρίση πλήττει την Ιρλανδία


Ο υπουργός Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ιρλανδίας, Μπατ Ο'Κίφι, υπέβαλε την παραίτησή του, μετέδωσε σήμερα ο εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός RTE, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό παραιτηθέντων υπουργών μέσα σε ένα 24ωρο σε έξι.

Το γραφείο του Ο'Κίφι, απαντώντας σε ερώτηση του Ρόιτερς, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την είδηση.

Το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων απείλησε ότι θα αντιτεθεί στα σχέδια του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν να καλύψει τις θέσεις των παραιτηθέντων υπουργών, αν δεν δεσμευτεί για την διεξαγωγή εκλογών πριν τα τέλη Μαρτίου.

Ο Κόουεν, ο οποίος την Τρίτη κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fianna Fail, θέλει να καλύψει τις θέσεις των παραιτηθέντων υπουργών μετά την παραίτηση του ενός τρίτου του υπουργικού συμβουλίου μέσα σε ένα 24ωρο--όλοι ήταν μέλη του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να πάει σε εκλογές μέσα στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου, δηλαδή έως και τον Απρίλιο καθώς οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν 18 με 25 μέρες --εκτός Κυριακής και αργιών-- από την ημέρα που θα εξαγγελθούν.

Οι Πράσινοι, που αρχικά ζητούσαν εκλογές τον Ιανουάριο, τώρα πιέζουν τον πρωθυπουργό να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την διεξαγωγή τους, από τις οποίες μπορεί να υποστούν συντριπτική ήττα, αλλά μπορεί και να μειωθεί στο μισό η κοινοβουλευτική παρουσία της Fianna Fail.

Ο πρόεδρος των Πρασίνων, Νταν Μπόιλ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα πρέπει να αναθεωρήσει τη θέση του σχετικά με την πρόθεση του Κόουεν να διορίσει νέους υπουργούς εκτός αν ο πρωθυπουργός δηλώσει επισήμως ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Τέσσερις υπουργοί της Ιρλανδίας παραιτήθηκαν χθες Τετάρτη, μια ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μάικλ Μάρτιν, ο οποίος ηγείτο του μετώπου κατά του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν, ανακοίνωσαν τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τους υπουργούς Υγείας Μέρι Χάρνεϊ, Δικαιοσύνης Ντέρμοτ Αχερν, Μεταφορών Νόελ Ντέμπσεϊ και Άμυνας Τόνι Κίλιν, επισημαίνουν σήμερα η εφημερίδα Irish Times και το RTE.

Οι παραιτήσεις αυτές στερούν από την ιρλανδική κυβέρνηση περισσότερο από το ένα τέταρτο των υπουργών της.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως μετά τις παραιτήσεις ανοίγει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, πριν τις γενικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο Μάρτιν παραιτήθηκε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε ο πρωθυπουργός Κόουεν για την ηγεσία του κόμματός του, του Φιάνα Φέιλ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος και επέκρινε τον Κόουεν για τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση.

Produced by