20
ΙΑΝ

Αμετακίνητη στις θέσεις της για το γουάν η Κίνα


Συναλλαγματική αναπροσαρμογή του γουάν, ζήτησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο το οποίο όπως είπε παραμένει υποτιμημένο, και να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην κινεζική αγορά.

"Είπα στον πρόεδρο Χου ότι χαιρετίζουμε την αυξημένη ευελιξία του νομίσματος της Κίνας σε θέματα συναλλαγματικής ισοτιμίας", δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Χου στο Λευκό Οίκο.

Κατά την άποψη του το κινεζικό νόμισμα "παραμένει υποτιμημένο και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγματικής αναπροσαρμογής" για να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο δεν θα έχει "ένα αθέμιτο πλεονέκτημα" στις διεθνείς αγορές.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε τη δέσμευση του Χου ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα υφίστανται διακρίσεις κατά την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων στην Κίνα.

"Χαιρετίζω την προθυμία του να λάβει νέα μέτρα για την καταπολέμηση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τέλος της συνόδου κορυφής με τον ομόλογό του.

Αμετακίνητη η Κίνα

Η σινο-αμερικανική συνάντηση κορυφής χθες "δεν μετέβαλε ουσιαστικά" την νομισματική πολιτική της Κίνας, δήλωσε ο κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουί Τιανκάι.

Ο κινέζος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η πολιτική σταδιακής επανεκτίμησης της ισοτιμίας του γουάν παραμένει σε ισχύ. Η δήλωση έγινε αφού ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο την τροποποίηση της ισοτιμίας του γιουάν, το οποίο θεωρεί ότι εξακολουθεί να είναι υποτιμημένο.

Το επίσημο σινο-αμερικανικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας διευκρινίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Κίνας" να καταστήσει το γιουάν νόμισμα αναφοράς στις διεθνείς συναλλαγές.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Κίνας με στόχο την σταδιακή ένταξη του γιουάν στο καλάθι των νομισμάτων που καθορίζει την αξία των Ειδικών Δικαιωμάτων Εκταμίευσης" (SDR) , σύμφωνα με το κείμενο του ανακοινωθέντος.
Produced by