20
ΙΑΝ

Ευάλωτη στις υποβαθμίσεις η περιφέρεια


Ευάλωτες σε περαιτέρω υποβαθμίσεις είναι οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, γεγονός που ενδεχομένως να πιέσει τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ για τη υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής απάντησης στην δημοσιονομική κρίση που πλήττει την περιοχή.

««Για να πει κανείς ότι βρισκόμαστε στον πάτο του κύκλου των πιστοληπτικών αξιολογήσεων, θα πρέπει να πιστεύει ότι η διαδικασία μείωσης των χρεών έφτασε στο τέλος της. Δεν νομίζω ότι συμβαίνει αυτό», δήλωσε στο Bloomberg ο Peter Geikie-Cobb διαχειριστής της Thames River Capital.

Η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγηση της Ελλάδας στο BB+ στις 14 Ιανουαρίου και κατατάσσει πλέον στην κατηγορία junk τα ελληνικά ομόλογα , μετά τις Standard & Poor’s και Moody’s.

Η Moody’s ξεκίνησε το Δεκέμβριο την αναθεώρηση της οικονομίας της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της υποβάθμισης της Ισπανίας από την S&P, εντός του επόμενου διμήνου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πρώτο κύμα υποβαθμίσεων ενδέχεται να εμφανιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Πάντα λέμε ότι σκοπός μας είναι να ολοκληρώνεται η αναθεώρηση εντός τριμήνου», δήλωσε ο Anthony Thomas, αναλυτής της Moody’s για την Πορτογαλία . «Αν μια άμεση πράξη, υποβάθμιση ή αναβάθμιση έχει τεκμηριωθεί, τότε προχωράμε άμεσα», τόνισε.

«Οι αξιολογήσεις είναι τόσο συνδεδεμένες με τον τρόπο κατά τον οποίο λειτουργεί η αγορά, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τον τρόπο που επενδύει ο κόσμος», σχολιάζει ο Peter Schaffrik, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της RBC Capital Markets.

Οι επενδυτές δεν αγοράζουν πλέον ελληνικά ομόλογα, εν μέρει γιατί ανησυχούν για τον κίνδυνο ζημιών από την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο κυρίως δεν αγοράζουν γιατί απλά δεν μπορούν. Όταν τα κρατικά ομόλογα χάνουν την αξιολόγηση επενδυτικής κατηγορίας και δεν συμμετέχουν πια στους δείκτες, είναι αδύνατο για κάποιους επενδυτές να τα διακρατήσουν», υπογράμμισε.

Produced by