21
ΙΑΝ

Ο Νότος προεξοφλεί λύση


Της Άννας Αραμπατζή

Την τιμητική της έχει σήμερα η ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν ράλι, καθώς για μια ακόμη ημέρα κυριαρχεί η σπέκουλα για «ευρωπαϊκή λύση» στα προβλήματα χρέους

Οι αγορές σε Ισπανία, Πορτογαλία , Ιταλία και Ελλάδα καταγράφουν κέρδη καθώς τα δημοσιεύματα γερμανικής εφημερίδας επιμένουν πως η κυβέρνηση της κραταιάς οικονομίας της Ευρώπης επεξεργάζεται σχέδιο «ομπρέλα» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ένωση.

Όπως αναφέρεται, το «μεγάλο σχέδιο» περιλαμβάνει διευκολύνσεις για το χρέος της Ελλάδας, στενότερη οικονομική συνεργασία αλλά και ένα ‘φρένο χρέους’ για όλες τις χώρες του ευρώ . Από τα σχέδια αυτά φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει σκληρό τέστ αντοχής για τις τράπεζες.

Όσο για το Ταμείο Διάσωσης, Κομισιόν και ΕΚΤ πιέζουν να συνδράμει την Ελλάδα, ενδεχομένως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αντιμετώπισης του χρέους τους. Συγκεκριμένα, επειδή τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει στο 60% έως 95% του συνόλου που θα χρειαστεί να πληρώσει η Αθήνα, θα μπορούσε να τα αγοράσει το EFSF και να τα μεταπουλήσει στην ίδια αξία στην Ελλάδα, είτε να χορηγήσει ευνοϊκά δάνεια στην Ελλάδα για την επαναγορά του χρέους της».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker , ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε πως «Εμείς πρέπει να διατυπώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση σε λίγες εβδομάδες και διάφορα ζητήματα είναι υπό εξέταση».

Από τις αγορές των περιώνυμων PIIGS ξεχωρίζει αυτή της Ισπανίας ου κατέγραψε άνοδο περίπου στο 1,8% δεχόμενη ώθηση και από τα σχέδια της κυβέρνησης να ημικρατικοποιήσουν τις πιο αδύναμες τράπεζες
Produced by