21
ΙΑΝ

Τετ-α-τετ την Τρίτη


Ανεπίσημο δείπνο με ευρωπαϊκή ατζέντα φυσικά θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κομισιόν , Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση του γερμανού εκπρόσωπου τύπου, θα γίνει προετοιμασία για την Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου και θα συζητηθεί συγκεκριμένα η πρόταση Μπαρόζο για διεύρυνση του EFSF.

«Η γερμανική κυβέρνηση πάνοτε υποστήριζε πως η εκπλήρωση του σκοπού του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης είναι σημαντική και με την παρούσα μορφή, αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Steffen Seibert.

Μήνυμα Μπαρόζο στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθυμίζει ότι η Γερμανία, η οποία διατυπώνει την αντίθεσή της με τις προτάσεις για την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ευρωζώνης, μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από την Ευρώπη, σε συνέντευξή του δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Την ώρα που το Βερολίνο, ο βασικός χρηματοδότης της ΕΕ, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή αύξησης των πόρων του Ταμείου, ο Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνει ότι "οι Γερμανοί δίνουν πολλά, παίρνουν όμως και πολλά" από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ζωτικής σημασίας να θέσουμε το θέμα της αύξησης των πόρων αυτού του ταμείου σύντομα, "όχι διότι η μία ή άλλη χώρα έχουν ανάγκη από τόσα χρήματα , αλλά διότι θα ήταν πολύ καλύτερο να λάβουμε αυτήν την απόφαση σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, παρά υπό πίεσιν", λέει ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο σχετικά με σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσιονομικού χρέους της Ελλάδας, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα δανειζόταν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να αγοράσει τα δικά της κρατικά ομόλογα και υπέρ του οποίου, επί της αρχής, είχε ταχθεί το Βερολίνο, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

"Οι φημολογίες για το θέμα αυτό δεν είναι χρήσιμες, ούτε έξυπνες. Δεν θέλω να λάβω μέρος", λέει.

Η ελληνική κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε "παράλογες " αυτές τις πληροφορίες.

Produced by