21
ΙΑΝ

Επανέφερε τα χαμόγελα στις ευρωαγορές ο Ifo


Έσπασε το διήμερο πτωτικό σερί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Στήριξη προσέφεραν και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,61% στις 5.903 μονάδες, ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 7.062 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε κέρδη1,33% στις 4.017 μονάδες.

Στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 τερμάτισε με άνοδο 1,8%.

Άνοδο 0,8% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, στις 283,49 μονάδες στο Λονδίνο.

«Επιμένουμε πως το 2011 θα είναι μια καλή χρονιά για τις μετοχές», αναφέρει ομάδα αναλυτών της Exane BNP Paribas. «Οι αποτιμήσεις είναι σημαντικά χαμηλές, αλλά μεσοπρόθεσμα σημειώνουμε ότι ο βαθμός αισιοδοξίας στην αγορά έχει ενισχυθεί σημαντικά, γεγονός που καθιστά μια διόρθωση εξαιρετικά πιθανό σενάριο», προσθέτουν.


Στα ταμπλό, κέρδη 6,5% κατέγραψε η Royal Bank of Scotland, όπως 5,8% ενισχύθηκε και η Credit Agricole.
Η ArcelorMittal σημείωσε άνοδο 2,9% μετά την σύσταση buy που έδωσε η UniCredit.
Άνοδο κατέγραψε ο δείκτης Ifο επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιανουάριο, στις 110,3 μονάδες, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο. Αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση του δείκτη στις 110 μονάδες από την αναθεωρημένη μέτρηση των 109,8 μονάδων.

Πτώση 0,8% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία το Δεκέμβριο, με την ισχυρή χιονόπτωση που επικράτησε κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, να επηρεάζει αρνητικά την εμπορική κίνηση.

Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ η μηνιαία πτώση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση 0,4% σε μηναία βάση και αύξηση 0,8% σε ετήσια.
Produced by