23
ΙΑΝ

Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία εν μέσω βαθιάς κρίσης


  Εκλογές για την ανάδειξη προέδρου διεξάγονται στην Πορτογαλία , με τον νυν πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο-Σίλβα των Σοσιαλδημοκρατών να φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη νίκη στην αναμέτρηση, η οποία πραγματοποιείται υπό το φάσμα της δεινής οικονομικής κρίσης.

Περισσότεροι από 9,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 10.00 έως τις 21.00 ώρα Ελλάδος. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται μία ώρα αργότερα, λόγω της διαφοράς ώρας στο αρχιπέλαγος των Αζορών.

Έξι υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα, στο σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να επανεκλεγεί ήδη από τον πρώτο γύρο ο Καβάκο-Σίλβα, μέλος του δεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της αντιπολίτευσης.

 Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο 71 ετών πολιτικός και οικονομολόγος συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 54,6% και 59%, πάνω από 30 μονάδες περισσότερες από τον κύριο υποψήφιό του, τον ποιητή Μανουέλ Αλέγκρε, 74 ετών, που υποστηρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και το Μπλοκ της Αριστεράς.

    Αξιοσέβαστη προσωπικότητα στο επίκεντρο της κοινωνίας στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος της χώρας εκπροσωπεί μία σημαντική ηθική εξουσία, αλλά στερείται ουσιαστικών εκτελεστικών εξουσιών, μολονότι διατηρεί το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής.

    Από τα τέλη της δικτατορίας στην Πορτογαλία το 1974, όλοι οι πρόεδροι που είχαν βάλει υποψηφιότητα και για δεύτερη θητεία είχαν επανεκλεγεί. Το 2006, ο Καβάκο Σίλβα , που είχε θητεύσει πρωθυπουργός για μία 10ετία (1985-95) είχε επιβληθεί στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 50,5%, του Μανουέλ Αλέγκρε (20,7%) και του πρώην σοσιαλιστή προέδρου Μάριο Σοάρες (14,3%).

    Όπως και τη χρονιά εκείνη, έτσι και σήμερα η Αριστερά κατεβαίνει κερματισμένη στις εκλογές με τρεις διαφορετικούς υποψηφίους: τον Μανουέλ Αλέγκρε, τον σοσιαλιστή Ντεφενσόρ Μόουρα που κατέρχεται ως «ανεξάρτητος» και τον κομμουνιστή Φρανσίσκου Λόπες.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Ζοζέ Μανουέλ Κοέλιου, βουλευτής της νήσου Μαδέρας, και ο Φερνάντου Νόμπρε, πρόεδρος ΜΚΟ γιατρών και αποτελεί τον μοναδικό υποψήφιο που προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη κατακτώντας την τρίτη θέση.

Produced by