24
ΙΑΝ

«Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν»


Αντίθετος στη διεύρυνση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και στην οικονομική διακυβέρνηση, εμφανίζεται ο υπ. Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε.  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Welt am Sonntag ο κ. Μπρίντερλε εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει, να λύσει τα προβλήματά της και σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη .

«Οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν, να λύσουν τα προβλήματά τους. Είναι μεγάλη η εκτίμηση μου για τις προσπάθειες που καταβάλλουν», λέει ο κ. Μπρίντερλε. Προσθέτει ότι «δεν πρέπει να τίθεται θέμα αποχώρησης κάποιας χώρας από το Ευρώ. Οι συνέπειες θα ήταν πολύ σοβαρές. Εκείνο που θέλουμε είναι να καταστούν τα αδύναμα κράτη ανταγωνιστικά σε μόνιμη βάση».

Ταυτόχρονα ο υπ. Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε ζητά από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυστηρότερα μέτρα στο ασφαλιστικό και την εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων. «Δεν μπορεί να ανεβάζουμε εμείς το όριο συνταξιοδότησης στα 67 και εργαζόμενοι σε άλλες χώρες να συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα χωρίς να είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα σε μόνιμη βάση από το δημοσιονομικό τους σύστημα», λέει ο κ. Μπρίντερλε. Προσθέτει δε ότι «καλή θα ήταν και η καθιέρωση ανωτάτου ορίου χρέους στα εθνικά συντάγματα». Μία τέτοια συνταγματική «οροφή» δημόσιου χρέους έχει θεσπίσει η Γερμανία.

Ο κορυφαίος πολιτικός του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων ‘FDP’ αντιτάσσεται και στην οικονομική διακυβέρνηση, την οποία στο μεταξύ αποδέχεται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ . «Είμαι κατά μιας οικονομικής κυβέρνησης που θα ρυθμίζει πανευρωπαϊκά την οικονομία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από την εθνική ευθύνη. Χρειαζόμαστε βέβαια περισσότερο συντονισμό και συνοχή. Οι δομές πρέπει να γίνουν παντού ανταγωνιστικές», λέει ο κ. Μπρίντερλε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της εναρμόνισης των φορολογικών συστημάτων σημειώνει ότι στόχος δεν είναι η καθιέρωση ενιαίων φορολογικών συντελεστών σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. «Εκείνο που θέλουμε είναι να μην πληρώνει ο φορολογούμενος μιας χώρας τα φορολογικά προνόμια μιας άλλης. Όταν π.χ. η Ιρλανδία μειώνει τη φορολογική κλίμακα για τις τράπεζές της, χωρίς να τις εποπτεύει και πρέπει μετά να πληρώσουμε εμείς με τα χρήματά μας τη διάσωση τους, αυτό ξεπερνάει κάθε όριο», λέει ο κ. Μπρίντερλε.

Produced by