24
ΙΑΝ

Εμπιστεύονται ξανά το ευρώ οι traders


Φαίνεται πως οι traders εμπιστεύονται τη δέσμευση της Άνγκελα Μέρκελ , πως θα κάνει ότι μπορεί για να σώσει το κοινό νόμισμα των χωρών της ευρωζώνης, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Η ζήτηση για συμβόλαια που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα σε μια πιθανή πτώση του ευρώ, εξαφανίζεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι κερδοσκόποι μείωσαν τα πονταρίσματά τους στην πτώση του ευρώ.

Οι στρατηγικοί αναλυτές σταμάτησαν να μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για το κοινό νόμισμα, με τις προβλέψεις για το δ΄τρίμηνο να διαμορφώνονται στο $1,30 από τις 10 Ιανουαρίου.

Από τότε, το ευρώ έχει κερδίσει 5,7% στα $1,13596, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 4μήνου των $1,2867, καθώς προχωρούν οι συνομιλίες των ευρωπαίων αξιωματούχων για τη διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο και οι οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν στα επόμενα βήματά τους εάν θέλουν το νόμισμά τους να ορθοποδήσει”, υπογραμμίζει ο Thomas Stolper, οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι επενδυτές αγόρασαν στην εβδομάδα έως τις 18 Ιανουαρίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο - που είναι ενδεικτικό για τη δραστηριότητα των ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) - το ποσό των 8 δις. ευρώ, το οποίο θεωρείται ρεκόρ για μια εβδομάδα.

Η μεταβολή στη στάση των επενδυτών ήταν απότομη και μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με αυτή που σημειώθηκε μετά το σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας τον περασμένο Μάιο. Από τις 10 Ιανουαρίου, το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 5,7% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τα 1,36 δολάρια, καθώς η Γερμανία συμφώνησε για πρώτη φορά να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Produced by