24
ΙΑΝ

Τυπώνει χρήμα για τις τράπεζες η Ιρλανδία


Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας στην Ιρλανδία , με την Κεντρική Τράπεζα να τυπώνει χρήμα για να τροφοδοτήσει τις τράπεζες, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Irish Independent, η ΕΚΤ δάνεισε λιγότερα χρήματα στις ιρλανδικές τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά το ποσό που δεν έλαβαν από αυτήν, το έλαβαν από την ιρλανδική κεντρική τράπεζα.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, με τον blogger, Mike "Mish" Shedlock, ο οποίος είναι από τους πλέον δημοφιλείς, να κάνει λόγο για «πλαστό χρήμα».

Πρακτικά, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας βρίσκονται μεταξύ «σφύρας και άκμονος». Έχοντας ήδη δανείσει η ΕΚΤ όσο μπορεί τις τράπεζες, οι καταθέσεις συνεχίζουν να διαρρέουν με αποτέλεσμα να χρειάζονται επειγόντως έναν δανειστή.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «μια νομισματική ένωση που επιτρέπει στα κράτη μέλη της να τυπώνουν χρήμα όποτε έχουν προβλήματα, δεν θα παραμείνει για πολύ ακόμα νομισματική ένωση. Πολύ σύντομα η ΕΚΤ θα πρέπει να κλείσει τα πιεστήρια της κεντρικής τράπεζας».
Produced by