25
ΙΑΝ

Νταβός: Στη σκιά της κρίσης


της Μαρίας Παπαδάτου
papadatou@xrimaonline.gr

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ


Στη σκιά της κρίσης θα διεξαχθεί και φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναζητούν νέους τρόπους αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων κρίσης και είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα όσον αφορά την ανάγκη διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοδότησης.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη φετινή συνάντηση, όπως ανακοινώθηκαν στην ατζέντα είναι οι παγκόσμιες τάσεις πολιτικής και οικονομικής ισχύος, ο προστατευτισμός, οι τιμές των τροφίμων και φυσικά η κρίση χρέους.

«Οι προκλήσεις σήμερα είναι πολλές. Επικρατεί παγκοσμίως μία κατάσταση όπου το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί ασφυκτιούν από την πολυπλοκότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν», υπογράμμισε ο Κλάους Σγουάμπ, πρόεδρος και ιδρυτής του WEF, κατά την παρουσίαση της ατζέντας του φόρουμ την περασμένη εβδομάδα.

Η επιβολή μέτρων λιτότητας σε περιοχές όπως η Eυρωζώνη, τη στιγμή που η κερδοφορία των επιχειρήσεων ανθίζει, και πολλές τράπεζες αρνούνται να μειώσουν τα μπόνους των στελεχών τους, προκαλώντας το κοινό αίσθημα, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Την ίδια ώρα έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους στις περιφερειακές χώρες της Eυρωζώνης, δηλαδή σε Ελλάδα, Πορτογαλία , Ισπανία, Ιρλανδία . Όλο και περισσότεροι αναλυτές κορυφαίων οίκων και επενδυτικών τραπεζών όπως η Goldman Sachs, θεωρούν εξαιρετικά πιθανό αυτό το γεγονός, συνεπικουρούμενοι και από τη σπέκουλα που έχουν αναπτύξει γερμανικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι και η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της την περασμένη εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Κρατική χρεοκοπία» ο μεγάλος κίνδυνος το 2011

Άλλωστε, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε στις 12 Ιανουαρίου το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος το 2011, παραμένει η κρατική χρεοκοπία λόγω του κινδύνου από τα επισφαλή δημόσια οικονομικά των χωρών.
Όπως συμπεραίνει η ετήσια έκθεση Global Risks, η ικανότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα να ανταπεξέλθουν σε μελλοντικά σοκ έχει μειωθεί δραματικά.

"Ο κόσμος είναι πιθανότατα πιο ευάλωτος σε μελλοντικά σοκ από ότι ήταν τα τελευταία πενήντα χρόνια", δήλωσε στη συνέντευξη Tύπου ο Robert Greenhill, CBO του οργανισμού.

"Η ανταπόκριση στην χρηματοοικονομική κρίση "στράγγιξε" τις εθνικές οικονομίες αλλά και τα εισοδήματα των νοικοκυριών, παρόλα αυτά οι κίνδυνοι παραμένουν", τόνισε.

Σύμφωνα με το World Economic Forum, οι βασικοί κίνδυνοι για το 2011 είναι τα οικονομικά προβλήματα, εμπορικά και συναλλαγματικά, ο αντίκτυπος από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής, οι παράνομες εμπορικές δραστηριότητες και η διαφθορά.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω παραμέτρων θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνος», υπογράμμισε ο αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων του φόρουμ, Ρόμπερτ Γκρίνχιλ.

Πιστώσεις 103 τρισ. δολ. για την ανάπτυξη την επόμενη 10ετία

Επιπλέον πιστώσεις ύψους 103 τρισ. δολ. θα χρειαστούν την επόμενη δεκαετία σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κινηθεί εντός των εκτιμήσεων, σύμφωνα με έκθεση του φόρουμ και της McKinsey, η οποία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στις εργασίες του φόρουμ.

"Παγκοσμίως, ο χρηματοοικονομικός προστατευτισμός ενδεχομένως να περιορίσει τη διασυνοριακή χρηματοδότηση, που αποτελεί κλειδί στην παροχή ικανοποιητικής πίστωσης εντός της επόμενης δεκαετίας, τη στιγμή που επιμένουν οι παγκόσμιες ανισορροπίες», υπογραμμίζει η έκθεση του WEF.


Πόλος έλξης προσωπικοτήτων

Η φετινή συνάντηση, θα αρχίσει τις εργασίες της στις 26 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 του μηνός. Στις εργασίες θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ , ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί , ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν, και πολλοί πρωθυπουργοί, όπως της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και της Ιαπωνίας Ναότο Καν.

Τις ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύσει στο Νταβός, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας θα την εκπροσωπήσει στο Νταβός, από όταν ανέλαβε την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα .

Περίπου 2.500 προσωπικότητες αναμένεται να παρευρεθούν, εκ των οποίων 1.400 από τον επιχειρηματικό κόσμο - επικεφαλής μεγάλων εταιρειών και τραπεζών, όπως της Nestle, της Credit Suisse, της UBS, της ABB, κ.ά.

Ο Γ. Παπανδρέου στο Νταβός ένα χρόνο μετά…

Το «παρόν» και στη φετινή συνάντηση του Νταβός θα δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ένα χρόνο μετά την πρώτη του παρουσία του στο ελβετικό θέρετρο ως πρωθυπουργός, όταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα και το κερδοσκοπικό πάρτι που είχε στηθεί εις βάρος της πριν την ένταξή της στον μηχανισμό διάσωσης Ε.Ε. – ΔΝΤ, κόντεψαν να τινάξουν στο αέρα το φόρουμ.

Εκεί άλλωστε ο πρωθυπουργός πείστηκε τελικά από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία πέραν του μηχανισμού στήριξης και της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας, τη στιγμή που ο ίδιος διέψευδε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διάσωσης της χώρας από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ και στηλίτευε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δεχόταν η χώρα.

Σίγουρο είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να ξεχάσει την περσινή του εμπειρία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με Βρετανό δημοσιογράφο, ο οποίος τον «καταδίωκε» στους διαδρόμους, προκειμένου να πάρει απαντήσεις για το αδιέξοδο στο οποίο είχε βρεθεί η ελληνική οικονομία.

Στα αξιοσημείωτα της περσινής παρουσίας του πρωθυπουργού στο Νταβός ήταν και η τυχαία συνάντησή του στους διαδρόμους του Φόρουμ, με το διάσημο οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι. Ο κ. Παπανδρέου τα… έψαλλε στον Ρουμπίνι, καθώς τότε είχε δηλώσει πως η Ελλάδα είναι ήδη μια χρεοκοπημένη χώρα και θα αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ, πρόβλεψη η οποία βέβαια επιβεβαιώθηκε λίγο καιρό μετά.

Φέτος, ωστόσο, η παρουσία του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι τελείως διαφορετική, καθώς έχει προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά με τους συνεργάτες του, με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στο στάδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια της ένταξής της στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ και να αποκαθιστά βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα την αξιοπιστία της στο διεθνή χώρο, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για το Νταβός στις 26 Ιανουαρίου, ενώ εκεί θα συμμετάσχει σε πάνελ από κοινού με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε μια συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Produced by