25
ΙΑΝ

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει προβλέψεις


 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 στο 4,4% (έναντι της αρχικής πρόβλεψης στο 4,2%), χάρη στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για τις Ηνωμένες Πολιτείες (3%) και των αμετάβλητων προβλέψεων για την ευρωζώνη (1,5%). Ωστόσο απαρίθμησε μία σειρά από κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Στην αναθεωρημένη έκθεση με τίτλο "Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές", που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ, η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2011 αναθεωρείται προς τα πάνω, εξαιτίας της πρόβλεψης για ανάπτυξη 3% της αμερικανικής οικονομίας, έναντι 2,3% , σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη. Το ΔΝΤ αποδίδει την αναθεώρηση αυτή στην απόφαση της Ουάσινγκτον για την παράταση επί δύο χρόνια της ισχύος των φορολογικών μειώσεων που αποφασίσθηκαν το 2001 και το 2003, γεγονός που θα προσθέσει μισή εκατοστιαία μονάδα ανάπτυξης κατά το 2011.

Η πρόβλεψη ανάπτυξης για την ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη, στο 1,5%.Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κρίση δημοσιονομικού χρέους στην ευρωζώνη θα έχει συνέπειες στην ίδια τη ζώνη του ευρώ, αλλά περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι προβλέψεις αυτές, εξηγεί το ΔΝΤ, προϋποθέτουν ότι τα πολιτικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ θα επιτύχουν την ανάσχεση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία στην περιφέρεια της ζώνης, χωρίς να επηρεάζεται σοβαρά η παγκόσμια ανάκαμψη.

Η συνέχιση μίας οικονομικής ανάπτυξης σχετικά υψηλής στον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ότι "η ανάκαμψη δύο ταχυτήτων" της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει.

Για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι προβλέψεις παραμένουν σχετικά σταθερές, 9,6% για την Κίνα, 8,4% για την Ινδία και 4,5% για τη Βραζιλία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί επίσης τις αναδυόμενες οικονομίες για τον κίνδυνο "υπερθέρμανσης" των οικονομιών τους εξαιτίας του πληθωρισμού στις τιμές των πρώτων υλών, της συρροής ξένων κεφαλαίων και της υποτίμησης ορισμένων νομισμάτων.

ΔΝΤ: Το EFSF χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια

Το πραγματικό ύψος των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) πρέπει να αυξηθεί, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρές και αξιόπιστες ασκήσεις αντοχής (stress tests), επισημαίνει το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οποία ανακοίνωσε σήμερα από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και σημειώνει ως ένα βασικό λόγο τα προβλήματα στους ισολογισμούς τραπεζών και την αδύναμη δημοσιονομική κατάσταση χωρών της Ευρώπης. "Αν και έχει υπάρξει πρόοδος και οι περισσότεροι χρηματοπιστωτικοί τομείς είναι σε τροχιά ανάκαμψης, οι κίνδυνοι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν", αναφέρεται στην έκθεση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι "τα προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία προκάλεσαν ερωτήματα για τη διατηρησιμότητα του κρατικού χρέους και την υγεία του τραπεζικού τομέα σε ένα ευρύτερο σύνολο χωρών της Ευρωζώνης και πιθανόν εκτός αυτής".

Το ΔΝΤ συνιστά να αυξηθεί το πραγματικό βεληνεκές του EFSF και να έχει αυτό μεγαλύτερη ευελιξία για να διασφαλίζει πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Επίσης, συνιστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να προσφέρει ρευστότητα στις τράπεζες που τη χρειάζονται και τις παρεμβάσεις της για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τονίζει ότι χρειάζονται "αυστηρά και αξιόπιστα" stress tests για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να αντέξουν σε σοκ, ενώ οι εποπτικές αρχές, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να απαιτήσουν από τις τράπεζες που αποδειχθεί ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, να τα συμπληρώσουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για τις τράπεζες που αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμες, το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν.

Σε ότι αφορά στις αναδυόμενες οικονομίες, το ΔΝΤ τις καλεί σε εγρήγορση για τις φούσκες στις τιμές περιουσιακών στοιχείων ή τις υπερβολικές πιστώσεις που προκύπτουν από την υπερβολική ρευστότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες. "Μέχρι τώρα, ενδείξεις για φούσκες στις τιμές περιουσιακών στοιχείων είναι μεμονωμένες σε λίγους τομείς λίγων χωρών, αλλά οι εισροές κεφαλαίων είναι πολύ ισχυρές και πρέπει να παρακολουθηθούν πολύ προσεκτικά", σημειώνει η έκθεση.
Produced by