25
ΙΑΝ

Προβληματισμός στις ευρωαγορές(upd)


Υπό πίεση βρίσκονται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απρόσμενη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας και την ανακοίνωση του σχεδίου για τις ισπανικές τράπεζες.


Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρούσε 0,37% στις 5.921 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν 0,08% στις 7.037 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωνε άνοδο 0,02% στις 4.032 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά κατά 0,3% στις 281,11 μονάδες στο Λονδίνο.

"Το θέμα της κρίσης χρέους θα συζητάται όλο το χρόνο και θα δημιουργεί εύθραυστο κλίμα", αναφέρει αναλυτής της Commerzbank. "Ωστόσο, τα εταιρικά δεν προέρχονται απο την Ελλάδα και την Ιρλανδία και έχουμε μπροστά μας μια καλή περίοδο αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, σημαντική πτώση κατέγραψε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, ‘όπως αποδείχθηκε στη σημερινή δημοπρασία έντοκων τίτλων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, όπου συγκεντρώθηκαν 2,2 δις ευρώ.  Η ζήτηση υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές κα το επιτόκιο για τα τρίμηνα γραμμάτια υποχώρησε στο 0,9% από το 1,8% της προηγούμενης δημοπρασίας. Όσον αφορά τα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο υποχώρησε στο 1,8% από το 2,6% που ήταν τον περασμένο μήνα στην ανάλογη έκδοση.


Πιέσεις δέχονται στην Ισπανία οι τράπεζες, με την Bankinter να υποχωρεί 5,8% μετά την κίνηση της ιβηρικής χώρας να αυστηροποιήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Άνοδο 1,7% σημειώνει η μετοχή της Siemens , η οποία σημείωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, κυρίως λόγω της βοήθειας από τις αναδυόμενες αγορές. Στο +1,4% και η μετοχή της Ericsson, καθώς ανακοίνωσε ισχυρές πωλήσεις.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, απρόσμενη συρρίκνωση κατά 0,5% κατέγραψε το ΑΕΠ της Βρετανίας στο δ΄τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής.

Σε σχέση με πέρυσι, το ΑΕΠ ενισχύθηκε 1,7%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ενίσχυση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση κατά 0,4% και 2,6% σε ετήσια.


Produced by