25
ΙΑΝ

Επίσημη πρώτη για το Ταμείο Σταθερότητας


Στην πρώτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων προχώρησε σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)την ώρα που η αποκλιμάκωση των εντάσεων στις αγορές ομολόγων, προσφέρει τη δυνατότητα στην Ε.Ε να εγκαταλείψει τις συζητήσεις για την έκδοση ευρωομολόγων.

Στις 6 μονάδες βάσης επί των mid-swaps διαμορφώθηκε  το επιτόκιο, στα 43 δισ. ευρώ οι προσφορές, ενώ City, HSBC και SG CIB είναι οι ανάδοχοι της έκδοσης.

Το βιβλίο προσφορών για την πρώτη έκδοση ομολόγων του EFSF , ύψους 5 δις. ευρώ, έκλεισε στα 48 δις ευρώ, με την επενδυτική ζήτηση να είναι αυξημένη.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Το EFSF θα πουλήσει σήμερα 5ετή ομόλογα έως 5 δισ. ευρώ, με την εγγύηση των χωρών μελών της Ευρωζώνης, κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της διάσωσης της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόδοση των ομολόγων αναμένεται να είναι περίπου 2,85% έναντι 2,34% που είναι η απόδοση για τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα και 2,79% για τα αυστριακά ομόλογα. Η ζήτηση για τα ομόλογα, με βάση το βιβλίο των προσφορών που έχει ανοίξει, είναι πολλαπλάσια του ποσού που θέλει να αντλήσει το Ταμείο, σύμφωνα με πηγές που είναι κοντά στη διαδικασία.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων, με τον Γ. Παπανδρέου να τάσσεται υπέρ της έκδοσης του ευρω-ομολόγου, τη στιγμή όμως που η Γερμανία αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Bloomberg η επιτυχημένη έκδοση των ομολόγων του EFSF θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την έκδοση κοινών ομολόγων.
Produced by