25
ΙΑΝ

Ο Σαρκοζί επιδιώκει διαφάνεια για να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων


Η Γαλλία επικέντρωσε χθες στη βελτίωση της διαφάνειας στην παγκόσμια προσφορά αγαθών πρώτης ανάγκης για να μειωθούν οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων, ένα σχέδιο που φαίνεται πιο εφικτό από την επιβολή περιορισμών στις κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έβαλε στο στόχαστρό του την αστάθεια στις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης εκθέτοντας τα σχέδιά του για τη γαλλική προεδρία της Ομάδας των 20 (G20) βιομηχανικών και αναδυομένων οικονομιών και υποστήριξε πως οι ελλείψεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης έχουν τροφοδοτήσει την κερδοσκοπία.

Ο Σαρκοζί επανέλαβε την έκκληση για αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκδηλωθούν εξεγέρσεις για τα τρόφιμα ή να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη. Επικέντρωσε στη βελτίωση των δεδομένων της αγοράς, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε πιο αμφιλεγόμενα εργαλεία, όπως τα όρια στην κερδοσκοπία που επιβάλλονται στις ΗΠΑ και εξετάζονται από τους Ευρωπαίους υπεύθυνους για τις κανονιστικές ρυθμίσεις.

"Πρέπει να αυξήσουμε τη διαφάνεια στις αγορές για να υπάρχει προβλεψιμότητα. Πρέπει να γνωρίζουμε την παραγωγή, την κατανάλωση και τις προβλέψεις για τα αποθέματα", δήλωσε ο Σαρκοζί. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ.

Ο Σαρκοζί θέλει να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων παρόμοια με την Joint Oil Data Initiative, η οποία συγκεντρώνει πετρελαϊκά δεδομένα. Ενώ οι περισσότερες χώρες παραγωγοί παρέχουν καλές και έγκαιρες πληροφορίες για τις σοδιές, οι έμποροι λένε πως τα δεδομένα για την Κίνα και τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.

Επικεντρώνοντας στα δεδομένα, ο Σαρκοζί φαίνεται ότι επιδιώκει να παραμερίσει τις έντονες διαφορές μεταξύ παραγωγών και καταναλωτριών χωρών σχετικά με νέους παγκόσμιους κανονισμούς ή σχετικά με το βαθμό στον οποίο τα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια και άλλοι χρηματοπιστωτικοί επενδυτές έχουν διογκώσει την τιμή των τροφίμων ή μετάλλων όπως ο χαλκός, επισημαίνουν αναλυτές.

Produced by