26
ΙΑΝ

Ελληνική χρεοκοπία "βλέπουν" οι επενδυτές


Την έξοδο τουλάχιστον μιας χώρας από την ευρωζώνη μέσα στην επόμενη πενταετία αλλά και τη χρεοκοπία Ελλάδας και Ιρλανδίας, προβλέπουν οι επενδυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg, αίσθηση η οποία ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στους ευρωπαίους αξιωματούχους να δώσουν την απάντησή τους στην κρίση.

Τη στιγμή που αρχίζει τις εργασίες του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το 59% των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση του Bloomberg, εκτιμά πως μία ή και περισσότερες από τις 17 χώρες του ευρώ θα εξέλθουν της νομισματικής ένωσης μέχρι το 2016, συμπεριλαμβανομένου ενός 11% που εκτιμά ότι θα οδηγηθούμε σε αυτή την εξέλιξη εντόες τους επόμενου 12μηνου.

Όσοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εμφανίζονται διχασμένοι, για το εάν η Πορτογαλία θα χρεοκοπήσει, τη στιγμή που η πλειοψηφία εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην Ισπανία, ενώ σχεδόν τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η Ελλάδα τελικά θα χρεοκοπήσει. Το 53% εκτιμά ότι η χρεοκοπία θα χτυπήσει και την πόρτα της Ιρλανδίας.

Τόση απαισιοδοξία υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο Πρόεδρο Nicola Sarkozy, να «κυνηγήσουν» νέους τρόπους προκειμένου να καθησυχάσουν τους επενδυτές, από τη στιγμή που η έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1 τρις. δολαρίων απέτυχε να ηρεμήσει τις αγορές.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, βρίσκονται άλλωστε στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου Μerkel, Sarkozy και Trichet θα βρίσκονται ανάμεσα στους 2.500 αξιωματούχους, τραπεζίτες και οικονομολόγους που θα συμμετάσχουν.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν διχασμένοι. Περισσότεροι από το 45% που προέβλεψαν κατάρρευση επισήμαναν ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ το 48% δήλωσε ότι δεν θα συμβεί ποτέ.

 ελληνική κυβέρνηση, αρνείται ότι εξετάζει τρόπους για αναδιάρθρωση του χρέους της, σχεδόν τα
Produced by