26
ΙΑΝ

Ούτε λέξη για την "ταμπακιέρα"


Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο διατύπωσαν κατά τις συνομιλίες που είχαν χθες την ανάγκη για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών της ευρωζώνης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, χωρίς να αναφερθούν στη διαφωνία τους ως προς την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κατά τη διάρκεια δείπνου έξω από το Βερολίνο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας , οι δύο "αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση του ευρώ", σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της Αγγελας Μέρκελ και συμφώνησαν ότι "η ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη είναι καθοριστικής σημασίας".

Ο Ζοζέ Μπαρόζο είχε προειδοποιήσει πριν από το δείπνο με την Αγγελα Μέρκελ ότι η ευρωζώνη οφείλει να αποφύγει την κωλυσιεργία, σε μία αναφορά στην απερίφραστη απόρριψη από το Βερολίνο των προτάσεών του για την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την ενίσχυση του ευρώ.

Η Αγγελα Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψαν κατηγορηματικά τις προτάσεις αυτές, σε μία συγκυρία κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος θα έχει να αντιμετωπίσει σειρά τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων και φοβάται την οργή των γερμανών φορολογουμένων για την προοπτική της χρηματοδότησης υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις 'Ολι Ρεν βρισκόταν επίσης χθες στη Γερμανία σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την αντίσταση των Ελεύθερων Δημοκρατών, κυβερνητικού εταίρου της 'Αγγελας Μέρκελ, ως προς την προοπτική ενίσχυσης των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών Γκίντο Βέστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος, η δημοτικότητα του οποίου έχει σημειώσει πρόσφατα πτώση, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ολι Ρεν ότι δεν επείσθη για την αναγκαιότητα αύξησης των πόρων του Ταμείου .

Produced by