26
ΙΑΝ

Ναι μεν αλλά... από τη Fed


Ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο αναμένεται να δώσει απόψε η Federal Reserve, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασής της, ωστόσο θα ξεκαθαρίσει πως η βελτίωση δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να προχωρήσει σε απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, όπως εκτιμούν κορυφαία αναλυτές.

«Θεωρώ πως η ανακοίνωση της Fed θα αναγνωρίζει ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί, ωστόσο θα υπογραμμίζει πως η αγορά εργασίας παραμένει ακόμα αρκετά αδύναμη και ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός», εκτιμά ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Joseph LaVorgna, μιλώντας στο CNBC.

Η παρασκηνιακή συζήτηση της Fed ενδιαφέρει κυρίως όσους ασχολούνται με τις αγορές και περιμένουν ένα σημάδι, για το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προτίθεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων , να το αποσύρει νωρίτερα ή ακόμα και να το επεκτείνει.

Όπως εκτιμά ο Tony Crescenzi, στρατηγικός αναλυτής της Pimco, στα πρακτικά του Δεκεμβρίου, η Fed ανέφερε πως υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί νωρίτερα το πρόγραμμμα. Από τη στιγμή που δεν έχει προκύψει οτιδήποτε νεότερο η Fed θα εφαρμόσει ότι έχει ειπωθεί έως τώρα. Θα υποδείξει ότι το πρόγραμμα ομολόγων παραμένει ως έχει και θα συνεχιστεί, βάση των οικονομικών συνθηκών.
Produced by