26
ΙΑΝ

"Απειλή για την ανάπτυξη η ευρωπαϊκή κρίση"


Κύρια απειλή για την παγκόσμια οικονομία παραμένει η δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη , ωστόσο το συνολικό ρίσκο εξισορροπεί η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, δήλωσε από το Νταβός της Ελβετίας, ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, στο πλαίσιο της διάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στο ίδιο πάνελ ο Zhu Min, ειδικός σύμβουλος του ΔΝΤ, υπογράμμισε την ανησυχία του σχετικά με την τάση των ΗΠΑ να επιστρέψουν στην "παλιά νόρμα" ως παγκόσμια καταναλώτρια χώρα, εξέλιξη που ενδεχομένως να οδηγήσει την Κίνα στην ιοθέτηση ενός μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο θα στηριχθεί στις εξαγωγές και όχι στην εσωτερική κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον Roubini, η παγκόσμια οικονομία μπορεί αυτή τη στιγμή να ειδωθεί είτε ως ένα μισογεμάτο ποτήρι, είτε ως ένα μισοάδειο. Τα προβλήματα της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία στις ΗΠΑ και τις ανησυχίες για την ανάκαμψη, συμπεριλαμβάνονται στους κινδύνους που μας κάνουν να τείνουμε στην εκδοχή του «μισοάδειου ποτηριού», τόνισε ο διάσημος οικονομολόγος.

Μία άλλη ανησυχία αποτελούν οι αυξανόμενες τιμές σε τρόφιμα και βασικά εμπορεύματα, γεγονός αρνητικό για την κατανάλωση, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες.

Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη η ανάπτυξη που καταγράφουν οι αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και ο περιορισμός του κινδύνου μιας διπλής ύφεσης, μπορεί να στηριχθεί η θεωρία του «μισογεμάτου ποτηριού».

Όσον αφορά την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Roubini, οι αγορές ήταν πιο αισιόδοξες το τελευταία διάστημα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο παραμένουν άλυτα τα θεμελιώδη προβλήματα, ενώ δεν υπάρχει καμία στρατηγική ανάπτυξης στις περιφερειακές χώρες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ την επόμενη τριετία ακόμη κι αν ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές του μνημονίου.
Produced by