27
ΙΑΝ

Γερμανική παρέμβαση στο Ελληνικό Σύνταγμα!


«Καρότο και μαστίγιο» από την Γερμανία. Μία ημέρα μετά τα εύσημα προς την Ελλάδα για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που λαμβάνει από την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ , ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιεργκ Άσμουσεν , ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά αλλαγή του Ελληνικού Συντάγματος (!) για να συναινέσει η Γερμανία στην επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και στη μείωση του επιτοκίου για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι οι χώρες που ζητούν ευνοϊκότερους όρους δανεισμού θα πρέπει να περάσουν στο Σύνταγμά τους, ένα ισχυρό εθνικό δημοσιονομικό πλαίσιο ως εγγύηση-δέσμευση ότι θα λαμβάνουν άμεσα μέτρα, ακόμη και αυτόματη περικοπή μισθών, όταν υπάρχει δημοσιονομική εκτροπή.

Η γερμανική πλευρά ζητά δεσμεύσεις οι οποίες με δύο λέξεις χαρακτηρίζονται από τον Υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας ως «πακέτο αλληλοκατανόησης».

Επίσης ζητά να μπει νέο «μαχαίρι» στους μισθούς στα πλαίσια μίας εσωτερικής υποτίμησης, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ζήτησε η Ελλάδα να απελευθερώσει τις αγορές και τα δίκτυα της και να ιδιωτικοποιήσει μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προσέξει το κόστος εργασίας, κάτι που είναι δύσκολο σε μία νομισματική ένωση, αλλά όχι αδύνατο».

Εν των μεταξύ ο διευθυντής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν επαναλαμβάνει την άποψή του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αντικρούοντας το σενάριο δανειοδότησης της χώρας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για επαναγορά του χρέους της.

Προτρέπει, μάλιστα, την Ελλάδα «να φορολογήσει επιτέλους τους πλούσιους πολίτες της που σήμερα κάνουν τις δουλειές τους στη μαύρη αγορά, είτε να μειώσει τις χωρίς μέτρο υψηλές αποδοχές στις κρατικές επιχειρήσεις».


Οι Γερμανικοί όροι για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις θα θέσει η Γερμανία, προκειμένου να συναινέσει σε μια συνολική λύση στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη , που θα προβλέπει και ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον ξένο τύπο, η Γερμανία προτίθεται να ζητήσει:

1. Θέσπιση δημοσιονομικών κανόνων, όπως μείωση του ελλείμματος στο 0,35% του ΑΕΠ το 2016 και μηδενισμό το 2020, όπως προβλέπεται στη Γερμανία.

2. Αυστηρές ποινές για παράβαση των δημοσιονομικών κανόνων, που φτάνουν έως και την απώλεια των δικαιωμάτων ψήφου στην Ε.Ε.

3. Νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό κατά τα πρότυπα της Γερμανίας.

4. Απομείωση της αξίας (haircut) των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές.

5. Συμφωνία για τις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) του 2013.

Κίνδυνος «βραχυκυκλώματος» στη Σύνοδο Κορυφής


Η Γερμανία πιέζει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να ακολουθήσουν τον κανόνα του «φρένου στο χρέος», τον οποίο περιέβαλε η ίδια το 2009 με συνταγματική ισχύ, αλλά συναντά ισχυρές αντιδράσεις. Η Γερμανία από την πλευρά της ανθίσταται στις πιέσεις να δώσει γρήγορα το "πράσινο φως" σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τις χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, εν μέρει λόγω των αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν τους επόμενους μήνες στα κρατίδια της.

Μετά από αυτά, τον κίνδυνο ενός σοβαρού «βραχυκυκλώματος» στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής, αλλά κυρίως στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, που θα οδηγήσει σε νέα ημίμετρα και αναζωπύρωση της κρίσης χρέους, επισημαίνουν όλο και περισσότεροι αναλυτές, την ώρα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα μεγάλες προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις που θα φέρουν την τελική λύση.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες, όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων και επικρατεί φρενίτιδα επεξεργασίας σεναρίων στα κέντρα αποφάσεων της ευρωζώνης, τόσο διαφαίνεται πιο καθαρά η πολιτική αδυναμία της γερμανικής κυβέρνησης να συναινέσει σε δραστικές λύσεις, που αφήνει και πάλι πολύ στενά περιθώρια για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Παρά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για μια θεαματική αύξηση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και για διεύρυνση των δυνατοτήτων του να παρεμβαίνει στην κρίση, η γερμανική κυβέρνηση στην πραγματικότητα έχει εσωτερικά προβλήματα που πολύ δύσκολα θα ξεπερασθούν, ώστε να της επιτρέψουν να εγκρίνει μια αύξηση των πόρων του EFSF πάνω από τα 440 δις. ευρώ, η οποία θα απαιτήσει και έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο.


Produced by