27
ΙΑΝ

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές


Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές από τις πρωινές απώλειες με τον κλάδο εξόρυξης και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να οδηγούν σε κέρδη τους δείκτες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχυόταν 0,28% στις 5.985 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωνε άνοδο 0,56% στις 7.166 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδιζε 0,37% στις 4.064 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχυόταν 0,3% στις 283,17 μονάδες, στο Λονδίνο. Αρχικά οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τράπεζες μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνία από την S&P, οδήγησαν σε απώλειες τον δείκτη.

Ανάμεσα στις μετοχές που πρωταγωνιστούν αρνητικά είναι η σουηδική H&M, με πτώση 5,9%, καθώς τα αποτελέσματα δ΄τριμήνου διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Απώλειες 2,1% και για την φαρμακοβιομηχανία Novartis, καθώς ανακοίνωσε πτώση 5,9% στα κέρδη δ΄τριμήνου. «Βουτιά» 7% σημειώνει η μετοχή της Nokia, μετά την πτώση 16% που σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο δ΄τρίμηνο

Σε όποιες ενέργειες κριθούν απαραίτητες θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ο επικεφαλής Jean Claude Trichet, από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, επιδεινώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο στην περιοχή της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ωστόσο παρέμεινε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 106,5 μονάδες από 106,6 τον περασμένο Δεκέμβριο, εξέλιξη η οποία αιφνιδίασε τους αναλυτές που προέβλεπαν ενίσχυση του δείκτη στις 107 μονάδες.

Επιδείνωση και στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Στο -11,2 επιδεινώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο από -11 τον προηγούμενο μήνα.
Produced by