27
ΙΑΝ

Ανάμικτα "συναισθήματα" στις ευρωαγορές


Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της Federal Reserve, η οποία διατήρησε ανέπαφα επιτόκιο και πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Οι αγορές επέλεξαν, εν μέρει, να αγνοήσουν την υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τον οίκο Standard and Poor’s.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε 0,07% στις 5.965 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,40% στις 7.155 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,26% στις 4.059 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,2% στις 282,98 μονάδες, στο Λονδίνο.

«Τις αγορές τις χαροποίησε η Fed», τόνισε αναλυτής της Landesbank Baden-Wuerttemberg ενώ προσέθεσε ότι η υποβάθμιση της Ιαπωνίας επιβεβαιώνει πως δεν έχουν λυθεί τα θέματα χρέους.


«Βουτιά» 7% κατέγραψε η μετοχή της Nokia, μετά την πτώση 16% που σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο δ΄τρίμηνο.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Software, καθώς τα κέρδη της εταιρίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.


Σε μακροοικονομικό επίπεδο, επιδεινώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο στην περιοχή της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ωστόσο παρέμεινε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 106,5 μονάδες από 106,6 τον περασμένο Δεκέμβριο, εξέλιξη η οποία αιφνιδίασε τους αναλυτές που προέβλεπαν ενίσχυση του δείκτη στις 107 μονάδες.

Επιδείνωση και στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Στο -11,2 επιδεινώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο από -11 τον προηγούμενο μήνα.
Produced by