27
ΙΑΝ

Λαγκάρντ: Ισχυρό μήνυμα για τους επενδυτές οι δηλώσεις Σαρκοζί


«Μπροστά σε ένα διεθνές ακροατήριο, ήταν πραγματικά σημαντικό για τον πρόεδρο, να υπενθυμίσει τις θεμελιώδεις έννοιες της Ευρώπης και του ευρώ», τόνισε η γαλλίδα υπουργός οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις δηλώσεις Σαρκοζί για το ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Σαρκοζί «εξήγησε ότι 17 κράτη-μέλη αποφάσισαν να ενωθούν γύρω από ένα νόμισμα και αυτό γιατί έζησαν πολλούς πολέμους στο παρελθόν και αποφάσισαν να μην ανεχθούν διαφωνίες στα νομίσματα. Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε βιώσει αυτό το παρελθόν και το ξέρουμε, οι Ινδοί όμως, οι Κινέζοι, οι Ινδονήσιοι δεν είναι σίγουρο ότι έχουν τόσο σαφή γνώση», υποστήριξε η κα Λαγκάρντ.

Ο δεύτερος λόγος κατά την Λαγκάρντ ήταν πως ο γάλλος πρόεδρος είναι «αγανακτισμένος» όπως και η ίδια, «για όσα γράφονται και λέγονται γύρω από το ευρώ : Εάν θα επιζήσει, εάν θα καταρρεύσει, εάν η Γερμανία συμφωνεί, εάν η Γαλλία το υποστηρίζει»


Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη "ποτέ", ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για τους επενδυτές για τις αγορές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για φαντασίες ότι θα εγκαταλειφθεί το ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την έννοια της "ταυτότητας" σε σχέση με το ευρώ, κατά την κα Λαγκάρντ γιατί «καθορίζουμε την ταυτότητά μας γύρω από μια σειρά παραγόντων όπως η γλώσσα, η πολιτιστική παράδοση, η ιστορία αλλά και το συνάλλαγμα που μας είναι κοινό».
Produced by