28
ΙΑΝ

«Στα μαχαίρια» Merkel-Ackermann


Τα ξίφη τους διασταυρώνουν στο Νταβός η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Josef Ackermann, σχετικά με τον καταλληλότερο τρόπο διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Τα κυριότερα σημεία τριβής ανάμεσα στους δύο αξιωματούχους είναι το ποιος θα επωμιστεί το βάρος των πιθανών μελλοντικών διασώσεων χωρών-μελών της ευρωζώνης, οι διεθνείς τραπεζικές ρυθμίσεις και ο γερμανικός φόρος για τους παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, h ρήξη, η οποπία συμπεριλαμβάνει τα σχόλια Acermann το Νοέμβριο, ότι η Merkel τρόμαξε τις αγορές, υπογραμμίζουν τις ευρύτερες διαφωνίες ανάμεσα στην Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πρόκειται άλλωστε για μία κόντρα, η οποία δεν περιορίζεται σε προσωπικό επίπεδο και δημιουργεί έντονη νευρικότητα στις αγορές και στο επενδυτικό κοινό.

Προστατεύοντας το ευρώ

Ackermann και Μerkel, οι οποίοι είχαν ζητήσει την προστασία του ευρωπαϊκού νομίσματος, έχουν διαφορετικούς λόγους να ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητά του. Από τη μία πλευρά, η Deutsche Bank έχει στην κατοχή της πάνω από 10 δις. ευρώ δημοσίου χρέους σε Πορτογαλία , Ιρλανδία , Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.

Από την πλευρά της η Merkel έχει το άγχος της μείωσης του κόστους μιας μελλοντικής διάσωσης υπερχρεωμένης χώρας, το οποίο βαραίνει τον Γερμανό φορολογούμενο, ενόψει μάλιστα των περιφερειακών εκλογών.

Παρά το γεγονός όμως πως και οι δύο συμφωνούν στην αναγκαιότητα στήριξης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, διαφωνούν κάθετα στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος.

Ενώ οι δύο συμφωνούν για την ανάγκη να σωθεί η πολιτική ενότητα της Ευρώπης και το κοινό νόμισμα, διαφωνούν για τα μέσα που αυτά θα επιτευχθούν.
Produced by