28
ΙΑΝ

Πιέζουν ΗΠΑ, Ιαπωνία οι οίκοι και ΔΝΤ


 Νέα πίεση να αντιμετωπίσουμε τα διευρυμένα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους, δέχονται οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι οίκοι αξιολόγησης απαιτούν περισσότερες αποδείξεις ότι μπορούν να θέσουν το δημόσιο χρέος τους υπό έλεγχο.

Το ΔΝΤ είπε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου χρειάζεται να προτείνουν αξιόπιστα σχέδια περιστολής του χρέους πριν οι αγορές χάσουν την υπομονή τους και βυθίσουν τα ομόλογα τους.

Σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δεσμεύθηκε να προωθήσει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την περιστολή του χρέους της χώρας, αλλά οι πιθανότητες να επιτύχει είναι περιορισμένες εξαιτίας της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης και των διαιρέσεων μέσα στο ίδιο το κόμμα.

Η Standard & Poor's μείωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ιαπωνίας για πρώτη φορά από το 2002, κατατάσσοντας την χώρα σε ΑΑ μείον, και λίγες ώρες αργότερα η Υπηρεσία Επενδυτών της Moody's προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι υπάρχει μικρό ενδεχόμενο να διακινδυνεύουν να χάσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Οι αγορές χρεογράφων αντέδρασαν ήρεμα αλλά οι τελευταίες προειδοποιήσεις για τις κολοσσιαίες υποχρεώσεις που έχουν οι δύο χώρες, αύξησε την ανησυχία για το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος δανεισμού, γεγονός που θα εμποδίσει τις προσπάθειες για δημοσιονομική πειθαρχία.

«Στις προχωρημένες οικονομίες, όπου η δημοσιονομική αειφορία δεν ανησυχεί τις αγορές, τα αξιόπιστα σχέδια που πάνε πέρα από το 2011, χρειάζεται να μπουν επειγόντως σε εφαρμογή για να ταιριάξουν στο αίσθημα των αγορών», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση του «δημοσιονομικό παρατηρητήριο»

Η οικονομική κρίση 2007-8 προκάλεσε μία δραματική αύξηση στο χρέος του αναπτυγμένου κόσμου καθώς οι κυβερνήσεις ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύουν τις βυθιζόμενες οικονομίες και τις τράπεζες που είχαν πληγεί.

Στις ΗΠΑ, το δημόσιο χρέος έφτασε το 60% του συνολικού προϊόντος από την οικονομική κρίση με έλλειμμα ρεκόρ στον προϋπολογισμό, ύψους 1,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο.

Η Ιαπωνία είναι σε χειρότερη θέση καθώς το χρέος της αυξάνεται εδώ και χρόνια καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία της από τη φούσκα που έσκασε τη δεκαετία του 1990. Τώρα το δημόσιο χρέος της είναι στο 180% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι νέες φορολογικές περικοπές στις ΗΠΑ και οι αυξημένες δαπάνες στην Ιαπωνία έχουν αναστρέψει την πρόοδο συνολικά στις πλούσιες χώρες. οι οίκοι αξιολόγησης επισημαίνουν ότι αυτές οι πολιτικές, κάνουν τη χειραγώγηση του δημόσιου χρέους δυσκολότερη και για τις δύο χώρες.

«Καμπανάκι» για ΗΠΑ από Moody’s

Με αρνητικό outlook για την αξιολόγηση Aaa του αμερικανικού χρέους «απειλεί» τις ΗΠΑ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να έρθει γρηγορότερα από ότι αναμενόταν, καθώς διευρύνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας.

Η παράταση των φοροαπαλλαγών που είχε θεσπίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους, , η πιθανότητα το Κονγκρέσο να μην μειώσει τις δαπάνες και το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, ενίσχυσαν την αβεβαιότητα του οίκου αξιολόγησης σχετικά με την ικανότητα και την προθυμία των ΗΠΑ να μειώσουν το χρέος.Produced by