28
ΙΑΝ

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street (upd)


Εντείνονται οι πιέσεις στη  Wall Street μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ νωρίτερα είχε σταματήσει η διαπραγμάτευση στον Nasdaq, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στα επιβαρυντικά για τη διαπραγμάτευση νέα συγκαταλέγεται και η προειδοποίηση του οίκου Moodys .

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Amazon.com, αλλά και αυτά της Chevron.

O Dow Jones Industrial Average καταγράφει απώλειες κατά 1,27% στις 11.837 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 1,58% στις 1.278 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση 2,35% στις 2.690 μονάδες.

Με αρνητικό outlook για την αξιολόγηση Aaa του αμερικανικού χρέους «απειλεί» τις ΗΠΑ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να έρθει γρηγορότερα από ότι αναμενόταν, καθώς διευρύνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας.


Όσον αφορά τα εταρικά,  υποχώρησαν στα $190 εκ. ή 5 σεντς ανά μετοχή τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου της Ford Motor, από τα $886 εκ. ή 25 σεντς ανά μετοχή που ήταν κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρσι.

Άνοδο όμως κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου της Chevron τα οποία διαμορφώθηκαν στα 5,3 δισ. δολάρια, ή 2,64 δολάρια/ μετοχή από τα 3,1 δισ. δολάρια ή 1,53 δολάρια/μετοχή που ήταν το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.Οι αναλυτές της Wall Street έκαναν λόγο για κέρδη στα 2,35 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με έρευνα της FactSet Research.


Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας στο δ’ τρίμηνο. Το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 3,2% σε ετήσιο ρυθμό, από το 2,6% του περασμένου τριμήνου.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο κατά 3,5%. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη την είχε η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 2,9%, συγκριτικά με τη συρρίκνωση κατά 2,6% το 2009. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό ανάκαμψης σε επίπεδο πενταετίας. 

Πτωτικά κινήθηκε τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.  Συγκεκριμένα, ο δείκτης του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε στο 74,2 από το 74,5 του Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη ένδειξη στο 73,5.
 
Produced by