30
ΙΑΝ

Χάος στην Αίγυπτο για 7η ημέρα


Τελευταία ενημέρωση: 31/01 20:30

Κυβερνητικό ανασχηματισμό ανακοίνωσε ο Μουμπάρακ , όπου υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι. Έχει διατελέσει επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου, και επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας. Στη θέση του παραμένει ο υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, ο οποίος προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ ο Σαμίρ Μοχάμεντ Ραντουάν διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ παραμένει υπουργός Εξωτερικών.
 
Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία και για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει "πορεία διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου" ανθρώπων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Δηλώνουν πως θα παραμείνουν στο κέντρο του Καΐρου και μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ

Αύριο επαναπατρίζονται 200 Έλληνες της Αλεξάνδρειας

Στους 200 έχουν ανέλθει οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν να επαναπατριστούν στην Ελλάδα, ενώ στην παροικία του Καΐρου, λιγότεροι είναι οι ομογενείς που ανησυχούν. Τα γραφεία και των δύο ελληνικών κοινοτήτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια παραμένουν ανοικτά, στο πλαίσιο των ωρών που επιτρέπει το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβάλει η αιγυπτιακή κυβέρνηση, για να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει για τους παροίκους.

Ο επαναπατρισμός ξεκινά αύριο το πρωί  με την αναχώρηση τριών ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 για την Αλεξάνδρεια και υπό το συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη. Ο υφυπουργός θα επιβαίνει του πρώτου αεροσκάφους, που θα αναχωρήσει.


Εκκλήσεις απο Χίλαρι Κλίντον

Έν τω μεταξύ, έκκληση για μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία στην Αίγυπτο, έκανε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε μία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αποδέχονται -εάν όχι υποστηρίζουν- το τέλος της ηγεσίας του Χόσνι Μουμπάρακ.

«Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν τα κυρίαρχα συμφέροντα των Αιγυπτίων» δήλωσε στο ABC News.

«Η κυβέρνηση που δεν προσπαθεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα δικαιολογημένα αιτήματα των πολιτών» τόνισε η Χ.Κλίντον.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα σχόλια αυτά της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών δείχνουν μία απομάκρυνση από το καθεστώς Μουμπάρακ και φαίνεται πως αποδέχονται το τέλος της ηγεσίας του.Ωστόσο, η Χ.Κλίντον απέφυγε να στηρίξει ή να αντιταχθεί επίσημα στον Χ.Μουμπάρακ.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θέτει υπό επανεξέταση την οικονομική βοήθεια στην Αίγυπτο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η νέα παρέμβαση Ομπάμα , ο οποίος επικοινώνησε την Παρασκευή με τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως το μέλλον της Αιγύπτου θα ορίσει ο αιγυπτιακός λαός και πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι ο αιγυπτιακός λαός θέλει τα ίδια πράγματα που όλοι θέλουμε. Μια καλύτερη ζωή για όλους μας και τα παιδιά μας και μια κυβέρνηση δίκαιη και υπεύθυνη".

Αναλυτές τονίζουν πως πρόκειται για ένα παιχνίδι λεπτών διπλωματικών ισορροπιών καθώς διακυβεύεται δεν είναι απλώς η πολιτική κατάσταση στη χώρα, μιας και η Αίγυπτος αποτελεί τον πιο αξιόπιστο και μεγαλύτερο Άραβα σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η Αίγυπτος αποτελεί "κλειδί" για τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και έχει σύμφωνο ειρήνης με το Ισραήλ, ενώ ελέγχει τα Στενά του Σουέζ, από τα οποία διέρχονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό τα μέλη της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ μαζί με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το Κάιρο, αν και η Ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι το καθεστώς Μουμπάρακ θα ξεπεράσει την κρίση, σημειώνοντας δε πως η Αίγυπτος αποτελεί φίλη προς το Ισραήλ χώρα.

Η αμερικανική πρεσβεία συνέστησε στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μεγάλη κινητοποίηση του στρατού στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ,  ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως επιφανείς επιχειρηματίες της Αιγύπτου, την εγκαταλείπουν με ιδιωτικές πτήσεις.

Υποβάθμιση από Moody's

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των αιγυπτιακών ομολόγων προχώρησε ο οίκος Moody’s, σε Ba2 από Ba1, ενώ το outlook διαμορφώνεται πλέον σε αρνητικό από σταθερό.

«Η σημερινή πράξη αξιολόγησης προκλήθηκε από τις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές και την ανησυχία ότι η στάση που τηρεί η κυβέρνηση θα επιδεινώσει τα ήδη αδύναμα δημοσιοοικονομικά της Αιγύπτου, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.

 H Χίλαρι Κλίντον

Θέλοντας να δείξει πόσο απασχολεί το θέμα τις ΗΠΑ, η Χ.Κλίντον έδωσε πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι ΗΠΑ ζητούν μια «πραγματική δημοκρατία», είπε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «όχι μια δημοκρατία για έξι μήνες ή ένα χρόνο, η οποία θα μετατραπεί ουσιαστικά σε στρατιωτική δικτατορία ή μία τύποις δημοκρατία που έπειτα οδηγεί σε αυτό που είδαμε στο Ιράν».

«Επιθυμούμε να δούμε να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση της εξουσίας. Ζητάμε επίμονα από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, που είναι ακόμα στην εξουσία [...] να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνει αυτού του είδους τη μεταβίβαση» είπε στο CBS.

«Θέλουμε να γίνει ειρηνικά η μεταβίβαση, έτσι ώστε να μην καλυφθεί το κενό, έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό, να υπάρξει ένας διεξοδικός σχεδιασμός που θα φέρει μια δημοκρατική κυβέρνηση» είπε στο πρόγραμμα Fox News Sunday.

Ερωτώμενη εάν τα βήματα που έκανε ο Χ.Μουμπάρακ ήταν αρκετά για να παραμείνει στην εξουσία, η Χ.Κλίντον είπε: «Δεν είναι ζήτημα του ποιος παραμένει στην εξουσία. Είναι του πως θα ανταποκριθούμε στις δικαιολογημένες ανάγκες και τα προβλήματα του αιγυπτιακού λαού και πως θα χαράξουμε νέα πορεία».

Έσπευσε, πάντως, να τονίσει: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα δεν ήταν αυτός που θα δημιουργούσε ένα δημοκρατικό μέλλον, ούτε τις οικονομικές ευκαιρίες που ο κόσμος ζητά στις ειρηνικές διαδηλώσεις».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε -σε τηλεφωνική της συνομιλία- από τον Χόσνι Μουμπάρακ να εμποδίσει τις δυνάμεις ασφαλείας να αναλάβουν βίαιη δράση κατά των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να επιτραπεί η ελευθερία του συνέρχεσθαι και των επικοινωνιών.

«Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος και η νέα του κυβέρνηση θα ακολουθήσουν πιστά τις δεσμεύσεις στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του.
«Η καγκελάριος είπε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθεί διάλογος με τον κόσμο, κυρίως τη νεολαία, και να ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες ανησυχίες τους» ανέφερε.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε διαβεβαίωσε τους Αιγύπτιους διαδηλωτές για την αλληλεγγύη της χώρας τους προς αυτούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η ζωή στην Αίγυπτο θα πρέπει σύντομα να επιστρέψει στην ομαλότητα.

«Η γερμανική κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό αυτών που ζητούν δημοκρατία και κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε από το Βερολίνο ο Γκ.Βεστερβέλε πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ισραηλινής κυβέρνησης και για τα γεγονότα στην Αίγυπτο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, εκείνο όμως που γνωρίζουμε καλά είναι πως τίποτε δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν μέχρι τώρα» τόνισε.

Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των δημοκρατικών και «ειρηνικών» μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την Αίγυπτο

 Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, εφόσον το επιθυμούν, αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, με την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την απόφαση αυτή σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο. Έδωσαν επίσης άδεια να φύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Κι' άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Λιβύη και το Ιράκ εκκενώνουν τους πολίτες τους από τη χώρα.
Τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δύο στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ενώ στην πλατεία έκαναν την εμφάνισή τους και περισσότερα φορτηγά του στρατού, την ώρα που μεγαλώνει το πλήθος των συγκεντρωμένων, σύμφωνα πάντα με αυτόπτες μάρτυρες.

Χιλιάδες διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν, εκ νέου σήμερα, στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και απορρίπτοντας το διορισμό από τον ίδιο ενός αντιπροέδρου.

Ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί τώρα το αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.
Οι διαδηλωτές είχαν προσπαθήσει να επιτεθούν στο κτίριο στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο δορυφόρος Nilesat της αιγυπτιακής κυβέρνησης σταμάτησε τη μετάδοση του αλ Τζαζίρα, η λειτουργία του οποίου απαγορεύθηκε σήμερα στην Αίγυπτο. Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε από τις οθόνες του ότι η μετάδοσή του διακόπηκε από τον Nilesat και έδωσε στους τηλεθεατές μία νέα συχνότητα από την οποία θα μπορούν να το παρακολουθούν.

Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίσηκαν, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και απολογισμό του Ρόιτερς βάσει δηλώσεων από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.

Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.

Συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων του Καΐρου για τα κρούσματα λεηλασιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες νύχτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου τα οποία έδειξαν εικόνες του Μουμπάρακ να προεδρεύει μίας συνάντησης. Το χρηματιστήριο του Καΐρου, αλλά και οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές και αύριο Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω "ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών" δήλωσε σήμερα ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία "σήμερα" ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στις "διαπραγματεύσεις" του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα μιλώντας σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι επιθυμεί να δει να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση εξουσίας στην Αίγυπτο.

 

 

 

Produced by