31
ΙΑΝ

Σε κέρδη οδηγούν αργό, χρυσό οι αναταραχές


Κέρδη για δεύτερη διαδοχική διαπραγμάτευση καταγράφει η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά το άλμα σε υψηλά 16 μηνών που σημείωσε την Παρασκευή, εν μέσω ανησυχίας διάδοσης των αιγυπτιακών αναταραχών σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στη Μέση Ανατολή.

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου ενισχυόταν $1,53 στα $90,87 το βαρέλι στις ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης, ενώ την Παρασκευή το συμβόλαιο σημείωσε ράλι 4,3%.

«Οι ανησυχίες για την Αίγυπτο επιδρούν στις αγορές και στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, όσο επιμένουν οι φόβοι για μετάδοση των ταραχών σε γειτονικές χώρες που παράγουν πετρέλαιο», σχολιάζει οικονομολόγος της National Australia Bank, στο Bloomberg.

"Μια ανάσα" από τα $100 το μπρεντ

 Σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό "φράγμα" των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, διαπραγματεύεται η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρέντ, στον απόηχο της αναταραχής που συγκλονίζει την Αίγυπτο και των ανησυχιών που επικρατούν στις αγορές τόσο σχετικά με την ομαλή λειτουργία της διώρυγας του Σουέζ όσο και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης και στις λοιπές χώρες της Βορείου Αφρικής.

Στις ασιατικές αγορές, η τιμή του βαρελιού απείχε μόλις 3 σεντς από το επίπεδο των 100 δολαρίων (99,97 δολ.) το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), διαμορφούμενη στο υψηλότερο επίπεδο της από την 1 Οκτωβρίου του 2008 ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο επίπεδο των 99,60 δολ. όπου εξακολουθούσε να καταγράφει κέρδη 18 σεντς έναντι του "κλεισίματος" της Παρασκευής.

Σύμφωνα με αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, η τιμή του Μπρέντ αναμένεται να υπερβεί τα 100 δολάρια το βαρέλι και να αγγίξει έως και τα 100,50 δολ. στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, συνεχίζεται σήμερα και η άνοδος στις τιμές του χρυσού, με το συμβόλαιο άμεσης παράδοσης να κερδίζει 0,4% στα $1.342,68/ουγγιά, με τη ζήτηση να αυξάνεται, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο. Την Παρασκευή, ο χρυσός σημείωσε ράλι 2%.
Produced by