31
ΙΑΝ

"Πυρετός" διαπραγματεύσεων


Σκληρά μέτρα και πιο στενή εποπτεία των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης απαιτούν οι ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να προχωρήσουν στην ενίσχυση του Ταμείου Διάσωσης, αποκαλύπτουν με χθεσινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στους κόλπους της Ε.Ε. εκτυλίσσεται ένα «μεγάλο παζάρι», το οποίο συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις διαπραγματεύσεις για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβαν Ελλάδα και Ιρλανδία ή ακόμη και μείωση των επιτοκίων που καταβάλουν για τα ποσά διάσωσης.

Κάποια από τα μέρη του «πακέτου» είναι άκρως αντικρουόμενα, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η τελική συμφωνία μπορεί να απέχει εβδομάδες, ωστόσο ελπίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί έως τη Σύνοδο του Μαρτίου.

Ένα από τα σημεία τριβής σύμφωνα με τους FT, είναι η πρόταση μερίδας ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και του ΔΝΤ, για την παροχή βοήθειας προς την Πορτογαλία , αλλά και η πρόταση για μια ευέλικτη «γραμμή πίστωσης» προς την Ισπανία.

Ωστόσο, αντιρρήσεις εκφράζουν σχετικά αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι προτείνουν να υπάρξει μια πιο στενή εποπτεία των δύο χωρών.

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της ενίσχυση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι ευρωπαίο ηγέτες συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του συνόλου των 440 δισ. ευρώ που διαθέτει. Προς το παρόν, , το ταμείο μπορεί να δανείσει έως 250 δισ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει την αξιολόγηση του ΑΑΑ.


Produced by