31
ΙΑΝ

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "βλέπει" ο γερμανός πρώην υπουργός οικονομικών


Επίκειται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρωζώνης, κατά των πρώην υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρικ.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, θεωρεί απαραίτητη την εκχώρηση περισσότερων κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών στα όργανα της ΕΕ.

«Προβλέπω ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη εντός των επομένων πέντε-έξι μηνών», υποστηρίζει ο κ. Στάινμπρικ, ενώ προσθέτει πως και με μηδενικό νέο δανεισμό το βάρος του χρέους της Ελλάδας αυξάνεται. «Ως εκ τούτου οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πουν στην Ελλάδα "σας δίνουμε από κοινού χρήματα για να επαναγοράσετε τα ομόλογά σας σε ποσοστό 70%, έτσι θα έχετε ήδη μία περικοπή της τάξης του 30%».

Ωστόσο, τονίζει πως θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ώστε να αποδεχτούν μείωση των απαιτήσεών τους κατά 30-40% και στη συνέχεια η Ευρωζώνη να εγγυηθεί την έκδοση των απαιτούμενων νέων ομολόγων.

«Αυτό θα ηρεμούσε τις αγορές, καθώς θα δουν ότι δεν θα χάσουν τα πάντα. Οι εταίροι όμως θα εγγυηθούν μόνον ένα μέρος, περίπου το 60%. Το υπόλοιπο θα πρέπει να το χρηματοδοτήσουν μόνοι τους οι Έλληνες με αισθητά υψηλότερο επιτόκιο», εκτιμά.

Παράλληλα, ασκεί δριμύ κατηγορώ στον κυβερνητικό εταίρο της κ. Μέρκελ , το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), για εθνική, σοβινιστική ρητορική στο θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

Produced by