01
ΦΕΒ

Σε υψηλά διμήνου οι ευρωαγορές


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο μηνών τερμάτισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση σε ΗΠΑ και Κίνα, τα οποία τόνωσαν την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100ενισχύθηκε 1,62% στις 5.957 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,51% στις 7.184 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40, σημείωσε άνοδο 1,68% στις 4.072 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε ράλι 1,4% στις 283,88 μονάδες.

«Δικαιολογία για κατοχύρωση κερδών ήταν η Αίγυπτος», σχολίασε ο Markus Steinbeis, επικεφαλής portfolio management της Unterfoehring. «Αναμένω ράλι ως το τέλος της εβδομάδας»

Στα ταμπλό, η BHP Billiton ηγήθηκε της ανόδου στον κλάδο της εξόρυξης. Η Infineon και η ARM Holdings του τεχνολογικού κλάδου κινήθηκαν ανοδικά, μετά τα άνω των εκτιμήσεων κέρδη.

Παράλληλα, στο μέτωπο των εταιρικών, «βουτιά» 54% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank στο δ΄τρίμηνο, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους εξαγορών.

Αναλυτικά, τα κέρδη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, υποχώρησαν στα 600 εκατ. ευρώ από 1,3 δις. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στα 785 εκατ. ευρώ.

Στα 7,4 δις. ευρώ ενισχύθηκαν τα έσοδα της τράπεζας, έναντι 5,5 δις. ευρώ πέρυσι.

Απρόσμενη ενίσχυση της μεταποίησης στην ευρωζώνη , σε επίπεδα ρεκόρ στη Βρετανία

Αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI, σημείωσε απρόσμενη άνοδο στις 57,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 57,1 μονάδες το Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Markit.

Οδηγοί της ανάπτυξης στην ευρωζώνη ήταν κυρίως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, ωστόσο η μεταποίηση που βασίζεται στις εξαγωγές, αναπτύχθηκε και σε Ιρλανδία και Ιταλία.

Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε ο μεταποιητικός δείκτης στη Βρετανία τον Ιανουάριο, στις 62 μονάδες, από 58,7 μονάδες το Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι έκαναν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 58,7 μονάδες.

Γερμανία: Πτώση της ανεργίας τον Ιανουάριο

Πτώση σημειώθηκε στον αριθμό των ανέργων στην Γερμανία τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις 13.000, σύμφωνα με το Υπ.Εργασίας. Ο ρυθμός ανεργίας υποχώρησε από το 7,5% που ήταν τον Δεκέμβριο στο 7,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1992.

Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για μείωση του αριθμού των ανέργων σ
Produced by