02
ΦΕΒ

Συγκρούσεις στο Κάιρο


Με απολογισμό έναν νεκρό και 403 τραυματίες έως τώρα γίνονται διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, με τους διαδηλωτές να ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ .


Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται εδώ και πολλές ώρες και οι μεν διαδηλωτές πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ η άλλη πλευρά απαντά με δακρυγόνα . Τα ελικόπτερα του στρατού πετάνε πάνω από το κέντρο του Καΐρου και λίγο νωρίτερα υπήρξαν και προειδοποιητικά πυρά από το στρατό ο οποίος όμως παραμένει αμέτοχος.

Πλήθος κόσμου συρρέει στην πλατεία Ταχρίρ, και τα ασθενοφόρα προσεγγίζουν την πλατεία με δυσκολία για να πάρουν τραυματίες. Πολλοί είναι εκείνοι οι προσεύχονται στη μέση του δρόμου.

Η σημερινή νύκτα αλλά και η αυριανή ημέρα είναι κρίσιμες καθώς θεωρείται δεδομένο ότι την Παρασκευή θα ακολουθήσει μεγάλη διαδήλωση μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία προσευχή.


 Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε σήμερα ότι 403 άτομα έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα και ένας άνδρας των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκε στις συγκρούσεις στο κέντρο του Καΐρου, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να μην είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές , αλλά σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση του αιγύπτιου προέδρου δεν είναι αντιπροσωπευτική.

"Θα φύγω τον Σεπτέμβρη"


 Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε, χθες, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, και θα εργαστεί τους τελευταίους μήνες της θητείας του για να γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας, στην επίσημη ομιλία του προς το έθνος, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Όπως ο ίδιος είπε, στο διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και το σύστημα των εκλογών, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να διαπραγματευτεί ώστε το κοινοβούλιο της χώρας να αλλάξει τα άρθρα 76 και 77 της χώρας, με σκοπό τον εκδημοκρατισμό του συστήματος των εκλογών.

«Δεν σκόπευα έτσι και αλλιώς να βάλω υποψηφιότητα» είπε και πρόσθεσε ότι «οτιδήποτε και να συμβεί δεν θα φύγω από τη χώρα. Θα πεθάνω στη χώρα. Θα επαναφέρω την ειρήνη και θα αλλάξω όσα πράγματα ζητήθηκαν από το λαό μου και ιδιαίτερα από τη νεολαία, την οποία η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως βασική προτεραιότητα. Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να επιλέξουμε μεταξύ σταθερότητας και χάους» είπε και κατέληξε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ιστορία θα κρίνει τον Χόσνι Μουμπάρακ. Όπως όλους».

Με δήλωσή του αργά την νύχτα της Τρίτης, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναγνώρισε πως η χώρα του πρέπει να προχωρήσει σε μία αλλαγή. Επεσήμανε ακόμα, πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια θα χρειαζόταν ο λαός της Αιγύπτου, ως επακόλουθο των διαδηλώσεων. Όλα αυτά ήρθαν μετά το διάγγελμα του Μουμπάρακ, με το οποίο υποσχόταν ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη προεδρική θητεία και ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είχε υπάρξει, ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ομπάμα, μαζί του.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε παρακολουθήσει τις τηλεοπτικές δηλώσεις του Αιγυπτίου ομολόγου του από το θάλαμο επιχειρήσεων στο Λευκό Οίκο, καθώς και την εξέλιξη των διαδηλώσεων της Τρίτης.

Produced by