02
ΦΕΒ

Στις 4/3 η Έκτακτη Σύνοδος; (upd)


Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν την Παρασκευή το εάν θα γίνει στις 4 Μαρτίου η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Η πρόθεση είναι να συγκληθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου πριν το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 24-25 Μαρτίου. Το θέμα είναι υπό συζήτηση, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το πρκατορείο Reuters, το οποίο απο νωρίς κάνει λόγο  για αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών μέσω του EFSF απο την πρωτογενή αγορά.
 

Επικαλούμενο και πάλι  πηγές της ευρωζώνης το πρακτορείο μεταδίδει πως πρόκειται για ένα μέτρο στα πλαίσια του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Υπάρχουν πολλά θέματα υπό συζήτηση και η ιδέα αυτή είναι αρκετά συναινετική, καθώς δεν διαφέρει πολύ από την τρέχουσα λειτουργία του Ταμείου», ανέφερε αξιωματούχος. Με αυτό τον τρόπο θα τονωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά και θα εξασφαλιστεί ασφαλής επιστροφή της εκάστοτε χώρας στις αγορές.

«Μπορεί κάποιος να πουλήσει ομόλογα σε κάποια στιγμή για να μειωθεί σταδιακά η αναλογία αγορασμένων ομολόγων ανά έκδοση», υποστήριξε.


Ως τώρα τέσσερεις αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη της ιδέας αυτής.


Rompey: "Στρώνουν τον δρόμο για το συνολικό πακέτο οι ευρωπαίοι"

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεκαθαρίσουν το δρόμο για ένα συνολικό πακέτο για την έξοδο από την κρίση στα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέυ.


Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, προετοιμάζονται για την έξοδο από την κρίση και την υπεράσπιση του ευρώ οι ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ παράλληλα προσπαθούν να κρατήσουν ήρεμες τις αγορές μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μέχρι δηλαδή την επίσημη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανία συνηγορεί για τη διεύρυνση του Ταμείου Διάσωσης και τη συνολικότερη λύση για την κρίση, με τον όρο να υπάρξουν αυστηρότεροι όροι για τα οικονομικά των χωρών, αναφέρουν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Bloomberg. Οι υπάρχοντες νόμοι για τους προϋπολογισμούς είναι ανεφάρμοστοι από το ντεμπούτο του ευρώ το 1999.

Οι άμεσες αγορές ομολόγων θα είναι μέρος του οπλοστασίου, όπως και οι επαναγορές απο τη δευτερεύουσα αγορά ομολόγων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Καμία οριστική απόφαση δεν έχει παρθεί. Πάντα λέγαμε πως θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο, ακόμα και επανεξέταση του εύρους και του σκοπού του Ταμείου», ανέφερε ο Joerg Asmussen, αναπληρωτής υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, σε συνέντευξη του στο CNBC.

Produced by